Kohottelua
>Etusivu
>Puolueohjelma
Tuoreet vaivaukset
>Muista nisuhygienia!
>Varo ulkomaalaista pullaa!
>Puhtaat valkeat pullamme
Nisulla läpi...
>Vaikka harmaan kiven!
>Sota-ajan pullat
>Pullasuttua nuorille
Leivonnaisia
>Leivon naisia!
>Nelisäikeinen pitko
>Tis is HJUMOR!
Linkkejä
>Suomen Nisu (Facebook)
>Suomen Kisu >Suomen Sisu
>Suomen Tisu (sivut suljettu)
>Suomen Fisu (sivut suljettu)

  

Puhtaat valkeat pullamme

Puhdas suomalainen pulla, valkoinen (sisältä) kuin nuoren neidon povi. EI sisällä etelän hetelmiä! Rusinat jätämme suosiolla Japanin nälkää näkeville lapsille. Laukkuryssältä ehkä kaardemummaa ja kanelia ostamme!

Kainuun nisu: karu pulla, joka nousee ankarissa oloissa, karkeista vehnäjauhoista. "Nisutaikinassa pitää olla lujasti suolaa, jotta höysteet maistuisivat!" Lypsylämpimään maitoon suolaa ja kaardemummaa, sokuria vähän, joskus rohkeamminkin. Santasokuria ei monella ollut, niinpä käytettiin survottua toppasokuria. Kookkaat, vanhan ajan nisut pantiin paistumaan voitelematta, sillä kananmunat olivat melko harvinaisia.

Karjalan Kannaksen makia pulkka eli lettivehnanen, letvehnanen, kohvipulkka, vehnasnuppu: "Sillon on vehnane hyvvää, ko se liistovelloo" (Sananparsi Kanneljärveltä). Taikinanjuuri tehdään haaleaan maitoon ja annetaan kohota. Mauksi pannaan suolaa, sokuria, munia ja sulattua voita. Taikina alustetaan ja kun se on kohonnut, leivotaan se 3-säikeellä tikuttaen letvehnasiksi tai sitten kierretään pitkästä vehnassäikeestä kierentäinen, vehnasnuppu. Ne pannaan pelleille tai riehtilöille kohoamaan ja voidellaan ennen uuniin panoa ja uunista otettua sokurvedellä tai -kohvilla.

Syödessä vehnasen päälle oli Karjalassa usein tapana sivellä paatakkaa (siirappia). Muita Kannaksen vehnaksia ovat mm. rotinarinkel ja siitnikka eli siitniekko. Ja monenlaisia rinkeleitä leivottiin myös.

(Tietoa muiden maakuntien pullista tulossa...)


Lähteet

  • Rannikko, Götha ja Reima: Kainuun leipä, Uudenkaupungin Kirjapaino Oy, Uusikaupunki 1988. ISBN 951-99931-4-2.
  • Seppänen-Pora, Irja: Apposkaalista mantsikkamöllöön: Karjalan Kannaksen kansanruoka. Otava 1963.
 
    Suomen Nisun ylipuheenjohtaja: (Mr. Niilo Paasivirta) - lukekaa ehdottomasti myös Oikeat Mielipiteet.

(Laskuri käynnistetty 8.6.2005)