Aikajana

Jaconian tapahtumien aikakirja löytyy praedor.netin sivuilta. Tämä minun tekemäni aikajana sisältää lähinnä ei-kanonisia omien romaanieni ja niiden tapahtumien ajankohtia sekä omien henkilöhahmojeni tärkeitä vuosia. Keksin myös omasta päästäni Teniran Madaa edeltävät pari kuningasta; heitä ei ole hyväksytty kaanoniin.

V.a.     Tapahtumia
-251Starac (Xabardar), hyvin ihmisen kaltainen demoni, kutsutaan toisesta maailmasta (nimeltään Ixtlan) ikiorjaksi Warthiin. Hän hoitaa Curarimin kirjastoa ja arkistoa.
-38Starac asetetaan vakoojaksi Farrigniaan, peiteroolina alkemisti. Hän välttää Warthin olentojen kohtalon, ja tulee pysyvästi sidotuksi puotiinsa, ilmestyen sinne aina tuhouduttuaan. Niin kauan kuin hänestä on hyötyä demoniritareille, nämä suvaitsevat häntä.
311-414Verro Mada, Farrignian kuningas 321 V.a. alkaen. Valiarin jälkeen suosituimpia hallitsijoita, lempinimeltään Iki-Verro. Suurmyllyn rakennuttaja. Säilytti älynsä ja muistinsa loppuun asti, eläen ennen näkemättömät 102 vuotta. Hänellä ehti olla kolme kuningatarta ja lukuisia jalkavaimoja. Hän aateloi äpärälapsensa, useimmiten ritareiksi, ja heidän kaikkien sukunimekseen tuli Verro. Verro-suku on hyvin laaja. Virallisia jälkeläisiä oli kaksi poikaa (Firam ja Drasal) ja kymmenen tytärtä. Tulevan kuninkaan Drasalin hän sai viimeisen vaimonsa kanssa vasta 69-vuotiaana.
323-385Firam Mada, liikanimeltään Onneton. Hän oli Verro Madan esikoinen, joka odotti valtaistuinta lähes 50 vuotta, mutta ehti kuolla ennen kuin isänsä. Isä hallitsi sen jälkeenkin vielä melkein 30 vuotta. Firamista tuli epäonnen ja katkeruuden symboli. Tiettävästi hän oli kuitenkin varsin tyytyväinen, kun sai elää mukavasti ja ilman isoja velvollisuuksia. Hän harrasti puutarhanhoitoa ja monet kauan sitten unohdetut yrtit ja hyötykasvit levisivät uudestaan koko Jaconiaan hänen ansiostaan. Farrignian yliopisto nimitti hänet kunniamaisteriksi ja yliopistossa on hänen patsaansa.
380-452Drasal mada, kuninkaaksi 414 V.a. Drasal oli ankara kuningas, mutta hänen aikansa oli pitkä rauhan ja hyvinvoinnin kausi ja hän hoiti valtion asioita erinomaisesti. Farrignian väkiluku kasvoi voimakkaasti, saavuttaen pian Kuolleen jumalan kultin aikaisen väkiluvun, ja enemmänkin.
442Georgi Kastriot syntyy Etelä-Farrigniassa, paronin vanhimpana poikana. Hän saa ritarikoulutuksen mutta perunan viljely ja jalostus on aina hänen rakkain harrastuksensa, kirjallisuus hyvänä kakkosena. Pääkaupunkiin häntä houkuttelevat kirjat. Koska aatelisen ei sovi harjoittaa ammattia, ja jollain on elettävä, Georgi joutuu hieman vastentahtoisesti sotilasuralle. Hänen isoveljensä Cezar (440 V.a-) perii paronin arvon ja aseman.
459Georgi Kastriot aloittaa sotilasuran Farrignian armeijassa. Sotakorkeakoulua ei vielä tuolloin ollut. Aatelisen etuna on se, että heistä tulee aina upseereita. Georgi aloittaa siis upseerioppilaana.
47950 kylpyä: Zhena Aurac (myöh. Pyran) syntyy farrignialaiseen suurkauppiassukuun.
480‑lukuGeorgi ystävystyy Liala Madan kanssa. Molemmat ovat lukutoukkia. Ystävyys on täysin platoninen ja he tapaavat ainoastaan palatsin kirjastossa. Kastriotin rahvaanomaisuus huvittaa kuningatarta.
481Titivillus Gorgonius syntyy.
482Kenraali Georgi Kastriot jää eläkkeelle 40-vuotiaana (vuonna 482 V.a.) kun Cezar Kastriot kuolee tuntemattomaan tautiin (mikä on melko tavallinen kuolinsyy) ja paronin arvo siirtyy lähimmälle sukulaiselle joka on Georgi. Hän perii suvussa kulkeneen Borvariasta tuodun taikamiekan nimeltään Skanderbeg.
482Jaliaak syntyy Saramani-paimentolaisheimoon.
492Teniran Mada nai kolmannen tyttärensä Lialan ja kuolee talven tullessa.
493Nuori Kissa: Nuki syntyy ja jätetään Tiramanin orpokotiin.
497Bayarlala syntyy läntisillä vuorilla. Hänen äitinsä on naispuoleisen soturiseuran, Veristen käsien, jäsen.
497Kirsikankukkien aika: Sabina Kastriot syntyy Etelä-Farrigniassa, hänen äitinsä menehtyy lapsivuodekuumeeseen. 55-vuotias paroni kasvattaa tytöstä ritarin ja kouluttaa hänet erinomaisesti.
498Tina Parhael syntyy (tietyin olettamuksin).
498Kirsikankukkien aika: Gothwine Melandorin tytär syntyy, hänen isänsä on alkemisti.
498Kirsikankukkien aika: Karen Orayan syntyy, ritarisukuun.
498Kirsikankukkien aika: Moedra Velacar syntyy, Velacarin kreivisukuun.
49850 kylpyä: Sarrantos syntyy ritarisukuun nuorinpana poikana.
502Nuori Kissa: Nuki ostetaan orpokodista ja saa nimen Nuki.
509Jaliaak karkoitetaan heimostaan tuntemattoman rikkeen takia. Hän värväytyy Tutusin armeijaan tiedustelijaksi. Pesti päättyy 513 V.a. Sen jälkeen hän ryhtyy praedoriksi.
511Nuori Kissa: Nuki vapautetaan. Hän käy praedorryhmän kanssa Warthissa. Retki on kohtalainen menestys.
512Nuori Kissa ja Kirsikankukkien aika: Sabina tutustuu Nukiin paronikunnassaan.
512Nuori Kissa: romaanin päätapahtumat.
513Kirsikankukkien aika alkaa: Kaaosportaalin (asuntolan legendaarinen huoneisto) tytöt aloittavat opiskelun Farrignian yliopistossa. Paroni lahjoittaa Skanderbeg-miekan yliopistoon lähtevälle tyttärelleen Sabinalle.
513Tina Parhael (jonka oletamme olevan tällöin 25-vuotias), menee naimisiin Ferronin kanssa.
51450 kylpyä: Sarrantos aloittaa opinnot Farrignian yliopistossa.
514‑515Kaksi vaikeaa katovuotta peräkkäin Pohjois- ja Keski-Jaconiassa.
515Kirsikankukkien aika: Sabina pääsee palatsikaartin ratsuväkeen.
516Kirsikankukkien aika: vuoden 516 nälänhätä on pahimmillaan keväällä.
516Kirsikankukkien aika: syksy, luvun Neidonryöstö tapahtumat.
517Kirsikankukkien aika: 1. loppukevättä Xenovia Velacar ja Radu Ligeza menevät naimisiin; tuomari Velacar nimitetään Marunan tuomariksi.
51850 kylpyä: Zhena Pyran alkaa rakennuttaa metsän rajaan, Kastriotin paronikuntaan Kuparijoen ääreen uutta kylpylää.
519Taivaan suuren suden sotaretki ja tuho.
521T. Gorgoniuksen Niksi-Praedor ilmestyy ja aiheuttaa skandaalin.
52150 kylpyä: T. Gorgonius alkaa kiertää Jaconiaa tutustuen etenkin kylpylöihin mutta myös moniin muihin paikkoihin. Mukanaan hänellä on kandidaatti Sarrantos, entinen praedor Nuki, ja Jaliaak, paimentolaistaustainen opas. Matkalla liittyy vielä mukaan yksi...
521Kastriotin paronikuntaan avataan uusi, suuri kylpylä Animæ. Omistaja on upporikas leski Zhena Pyran.
‑‑‑‑‑ Tästä eteenpäin tapahtumat voivat muuttua kun tulee uutta tietoa ‑‑‑‑‑
521Heimo tuomitsee Bayarlalan jostain rikoksesta ja ristiinnaulitsee hänet tienvarteen heimon alueen ulkopuolelle. Paikalle osunut Gorgonius seurueineen pelastaa hänet.
523Suuri promootiojuhla Farrignian yliopistossa (niitä on vain noin 5-10 vuoden välein).
523Kuningatar ylentää Paroni Grigori Kastriotin rajakreiviksi.
527Kirsikankukkien aika: ruudin massavalmistus alkaa Gothwinen johdolla.
527Legendaarinen praedor Ferron murhataan. Hän oli 45-vuotias.
530Herrasmiesvaras: ikääntyvä herrasmiesvaras (nimellä Jacon Bonde) tapaa 56-vuotiaan kuningatar Liala Madan kuninkaan palatsin museossa. Tästä museosta tulee myöhemmin Farrignian valtionmuseo.
531Encyclopædia Jaconican ensimmäinen, kolmiosainen painos, ilmestyy.
535Kirsikankukkien aika: Kulikovan niittyjen taistelu; Sabina Kastriot kaatuu.
536Kirsikankukkien aika: Rajakreivi Kastriot adoptoi erään sodassa kunnostautuneen naispuoleisen ritarin, nimeltään Samanta Skanderbeg, ja nimeää hänet perillisekseen ja paronittareksi. Paikalliset hyväksyvät hänet mukisematta. Edes rajakreivittären "vaimo" Moedra ei heitä häiritse. Onhan näitä tämmöisiä poikia ja tyttöjä ollut aina.
537Kirsikankukkien aika: Rajakreivi Kastriot kuolee talvella luonnollisista syistä, rauhallisesti nukkuessaan, 95-vuotiaana. Hänen muistinsa ja älynsä toimivat terävästi loppuun asti ja hän kävi joka aamu kävelyllä.
538Kirsikankukkien aika: Sabina ja Moedra matkailevat Jaconiassa. Sabina ei uskaltaudu pääkaupunkiin, Moedra kyllä. He matkustavat Marunaan ja (Niksi-Praedoria luettuaan!) purjehtivat Sisämeren yli ja noudattavat kirjan matkailusuosituksia.
542Ensyklopedistien säätiö julkaisee Encyclopædia Jaconican 10-osaisen laitoksen, joka sisältää lähes kaiken 530-luvulla tunnetun sekulaarisen tiedon. Tiede kuitenkin kehittyy yhä nopeammin ja tämän jälkeen kaikkea tietoa ei voida enää koota yhteen kirjasarjaan.
546Kirsikankukkien aika: Karen Orayan tekee ensimmäisen lennon kuumailmapallolla; kuningatar Mada (jos on elossa vielä 72-vuotiaana) palkitsee hänet.
577Rajakreivitär Samanta (Sabina) Kastriot ja kreivisukuinen Moedra Velacar kuolevat keväällä, sattumalta samana päivänä, luonnollisista syistä; heidät haudataan yhdessä heidän toivomuksensa mukaisesti. Karen Orayan julkaisee heidän tarinansa ja vaikka hän esittää sen kaunokirjallisena teoksena, ei elämänkertana, teos aiheuttaa silti pienen skandaalin. Lyömämiekkojen aika alkaa olla jo ohi ja Sabina olikin testamentannut Skanderbeg-miekan Farrignian valtionmuseoon.
580Titivillus Gorgonius on 99-vuotiaana yhä elossa, viriili ja hengenvoimat täysin tallella. Hän kuolee Valiarin aaton iltana (30. alkusyksyä) herkullisen aterian ja hyvän viinin jälkiruokaan, eli rakasteluun söpön palvelustytön kanssa biljardipöydällä (muodikas uutuuspeli).
584 (Oletettu vuosi) Tina Parhael, Ilithin taidekoulun johtajatar, Ferron-apurahaston perustaja, kirjoittaa muistelmiaan 86-vuotiaana. Hän muistelee olleensa naimisissa Ferronin kanssa 19 vuotta, mutta todellisuudessa aika oli vain 14 vuotta. Ehkä se vain tuntui pidemmältä! :D Liala Mada olisi 110-vuotias. Jolleivät Velhot anna hänelle kuolemattomuuden eliksiiriä (no eivät anna!), hän on lähes varmasti edesmennyt.
???Olgomorin kauppakomppania perustetaan ja Karen Orayanin keksimä kehruukone otetaan käyttöön. Ensimmäinen koneiden ryhmä toimii vesivoimalla.
???Velhot eivät pitkiin aikoihin edes huomaa teknologian kehitystä, ennen kuin eräs heistä katsoo ulos Circolin tornin ikkunasta ja näkee pörisevän lentolaitteen, joka kiitää kaupungin ohi matkalla etelään.

Takaisin Praedor-sivulle