Omituista höpötystä MS Word -ohjelmasta!

3.5.2000

Etsiessäni oikeita mielipiteitä satuin vahingoissa surffailemaan webbisaitille http://www.cc.jyu.fi/~juhtolv/mswordmail.html, joka sisälsi kerta kaikkiaan niin paksua puppua, että siihen on puututtava!

Tämän omituista höpötystä sisältävän sivun otsikko oli provosoivasti "Miksi on typerää postittaa sähköpostin liitetiedostona MS Word -dokumentteja". Jo otsikko herättää kaikissa oikeamielistä vastustusta. Onhan naurettavaa alkaa täysin ilman todisteita nimitellä koko maailman suosituimman ja parhaan tekstinkäsittelyohjelman käyttäjiä typeryksiksi!

Johdanto-osuudessa väitetään, että "WWW:stä löytyy lyhyt ja ytimekäs dokumentti nimeltä Liitesuositus, jossa kerrotaan, miten kannattaa toimia, jos aikoo lähettää sähköpostin mukana liitetiedostoja". Mikähän se tämmöinen dokumentti muka on? Se ei ole ainakaan mikään käytännön standardi! Tämä mystinen dokumentti ilmeisesti on toiminut pyhänä sanana tällä valheellisella saitilla. Eli jo lähtökohta on selkeästi väärä.

Seuraava väite on "Kaikilla Windows-käyttäjillä ei ole tuoreinta MS Wordia ja sen vaatimaa uusinta Windowsia". Tämähän on tietysti totta. Mutta miksi on huolellisesti varottu mainitsemasta sitä tosiasiaa, että vanhemmallakin Wordillä pystyy mainiosti lukemaan esimerkiksi rtf-tiedostot, ja voihan uusi Word tallettaa tiedostot myös vanhemmassa muodossa! Ja jos nämä vaihtoehdot eivät kelpaa, Microsoftilta voi täysin ilmaiseksi imuroida erinomaisen Word Viewer-ohjelman, jolla kaikki Word-tiedostot aukeavat helposti, ja ne voi kätevästi clipboardin kautta siirtää muihin ohjelmiin. Mutta näille akateemisille linuz-peeloille eivät ilmeisesti ilmaisohjelmat kelpaa?

Sitten mennäänkin jo ihan himmeisiin väitteisiin: "Monet lukevat sähköpostinsa tekstipäätteellä". Onkohan kirjoittaja jämähtänyt jonnekin 70-luvulle? Tekstipäätteitä ei todellakaan ole enää missään käytössä, ja jos on, ne olisi helppo korvata edullisilla PC-tietokoneilla, joihin voidaan asentaa Microsoft Windows käyttöjärjestelmä. Kyllä Internet selaus tapahtuu nykyään poikkeuksetta Internet Explorer -selaimella. Tekstipäätteet ovat todellakin jääneet jo kauas historian alkuaikoihin! Ehkä jotkut "ikuiset opiskelijat" jossain yliopiston kellareissa vielä naputtelevat tekstipäätteitään, mutta silläkö perusteella pitäisi muka haitata kaikkien oikeassa reaalimaailmassa työtä tekevien rehellisten ihmisten työntekoa!

Ja väitteet käyvät aina vain paksummaksi: "MS Wordin tiedostomuoto ei ole standardi". Naurettavaa. Onhan selvää, että Microsoftin tiedostomuodot, joiden speksit muuten voi hankkia Microsoftilta, ovat juuri se käytännön teollisuusstandardi. Microsoft Windows -käyttöjärjestelmä muuten käyttää kaikkia nykyisiä standardeja, esimerkiksi Unicodea. Johon sivumennen sanoen Linux ei edes pysty. Eli aika onnetonta on tulla itkemään "epästandardeista", kun oma lempikäyttis ei pysty käyttämään edes yksinkertaista kansainvälistä merkkistandardia.

Sitten hourailu jatkuu: "MS Wordin tiedostomuoto vie tilaa", tuo kirjoittaja itkee. Ilmeisesti hänen tekstipäätteessään on vain 160 kilotavun lerppuasema. Olisikohan jo aika herätä todellisuuteen? Kaupasta tuskin löytyy enää alle 6 gigatavun kovalevyjä, jotka nekin ovat ehkä jo jääneet naurettavan pieninä pois käytöstä. Lieköhän tuo kirjoittaja edes siirtynyt vielä radion kuuntelusta mustavalkotelevisioonkaan. Tai ennemmin voitaisiin puhua kivikauden luola-asunnosta ja nykyaikaisesta asunnosta mukavuuksilla. Kyllä asia on niin, ettei kivikautisia järjestelmiä enää ole syytä tukea.

Ja ei kun omituisempaa: "MS Wordin tiedostomuodon tietoturva on huono". Kirjoittaja on kaivellut esiin kaikenlaisia asioita, joilla ei edes ole mitään tekemistä koko pointin kanssa! Kirjoittaja itkee makroviruksista, kun totuus on se, että serti fikaattijärjestelmä on jo siirtänyt ne muutamat äärimmäisen harvinaiset ja todella heikosti levinneet makrovirukset historiaan. Microsoft on muuten toimittanut salamannopeasti korjaukset kaikkiin turvallisuusongelmiin huikean nopeasti. Sellaisesta ei ns. "vapaan" ohjelman kanssa voida edes kuvitella.

Sitten kirjoittaja etsii jo epätoivoissaan mitä tahansa puppua, jotta saisi mustamaalattua Microsoftia: "Oikein siteeratun vastineen kirjoittaminen MS Word-dokumenttiin on hankalaa". No varmasti se on hankalaa, kun ei edes osaa käyttää MS Wordia! Word on helppo käyttöinen ohjelma. Kirjoittajan kannattaisi ehkä ensin kokeilla sitä, ennen kuin rupeaa hourailemaan kummallisia väitteitään.

Myöhemmin kirjoittaja esittelee "Vaihtoehtoisia tiedostomuotoja". Näihin hän on valinnut epästandardeja ja iät ajat sitten vanhentuneita formaatteja, joita kukaan ei enää nykyaikana käytä! Sellainen on Microsoft-viha-fanaatikon tapa; keksitään täysin järjettömiä vaatimuksia, joita ihmisten pitäisi noudattaa helpon ja kaikkialla maailmassa yleisesti tunnetun standardin sijasta. Lisäksi kirjoittaja käskee pakkailemaan tiedostoja epästandardeilla pakkauksilla, ja suosittelee esim. Amiga-pelikonsolin tiedostomuotoja! Kas kun ei Nintendolla käske kirjoittamaan.

Eikö tuollaisten saittien johdosta voitaisi ryhtyä toimenpiteisiin? Miksi yhden tietyn yrityksen panettelu ja perusteeton mustamaalaaminen kaikin mahdollisin likaisin keinoin on maassamme sallittua? Linux on noussut kaikenlaisen anarkismin ja "vaihtoehtoväen", mm. huumerikollisten, vertauskuvaksi. Tässä mielessä katson linuxin olevan vahingoksi maamme nuorisollekin. Päättäjät - toimikaa!


(Niilo Paasivirta)