Nuoret: älkää äänestäkö!

5.3.2003

Kohta ne taas ovat, eduskuntavaalit nimittäin. Ja aina vaalien alla saamme kyllästymiseen asti kuulla meedioilta, että nuoret eivät halua äänestää. Tämä on hyvä. Sillä nythän on niin, että emme me aikuiset edes halua nuoria äänestämään ja sotkemaan vaaleja!

Jokaisen alle 40-vuotiaan on syytä pidättäytyä äänestämästä. Niin nuori lapsi ei voi mitenkään hahmottaa politiikan kokonaisuutta puhumattakaan minkäänlaisesta ymmärtämyksestä eduskuntatyön todellisesta merkityksestä ja ylipäänsä siitä, mitä äänestäminen ja asioihin vaikuttaminen todella tarkoittavat.

Sanomattakin on selvää, että vain vuosikymmenien mittainen aktiivinen yhteiskunnan asioihin osallistuminen todella vakavalla asenteella ja perinpohjaisesti voi luoda oikean tietopohjan esimerkiksi tärkeille yhteiskunnallisille velvollisuuksille kuten äänestämiselle. Kakkavaipoista hädin tuskin pois opetelleilla pikkuvauvoilla, eli kaikilla alle 40-vuotiailla, ei näin ollen ole mitään syytä tulla äänestämään.

Jokainen voi hiljaa mielessään miettiä, miksi nuoret äänestävät mielellään erilaisia ääriliikkeitä kuten vihreitä, eikä tämän seikan syitä tarvitse tässä tarkemmin eritellä, koska kaikki ajattelevat kansalaiset ne jo ymmärtävätkin. Syynä ovat ulkomailta käsin johdetut tahot, joiden karismaattinen populismi tähtää nimenomaan isänmaamme EU:n asioiden haittaamiseen.

Edellisissä eduskuntavaaleissa vaalivirkailijana toimiessani tarkistin, mitä nuoret äänestivät. Ja hyvin usein etenkin alle kolmikymppinen lapsi sortui äänestämään ääriliikkeitä ja populisteja. Harva nuori oli niin valistunut, että osasi äänestää oikeita ja asioihin perehtyneitä, vakavia ja asiallisia poliitikkoja.

Tällä kertaa katsoin itse olevani yhteiskunnallemme jatkuvasti kaikin tavoin niin ratkaisevan tärkeä vaikuttaja, että en olisi tällä hetkellä voinut perehtyä eduskuntatyöhön sen vaatimalla laajuudella. Näin ollen en asettunut ehdokkaaksi. Mutta lupaan harkita ehdokkuutta tulevissa eduskunta-, EU-parlamentti-, ja presidentinvaaleissa, mikäli kansa niin pyytää.


(Mr. Niilo Paasivirta)