Suomalaisen urheilun rappio!

28.1.2000

Uudehko tutkimus osoitti, että urheilua harrastavat nuoret käyttävät alkoholia paljon enemmän kuin ne nuoret, jotka eivät urheile! Valitettavasti on turvauduttava vanhaan kliseeseen, eli: mitäs minä sanoin! Jo kauan sitten kirjoitin seikkaperäiset selvitykset sekä jääkiekon että amerikkalaisen jalkapallon erittäin turmiollisesta vaikutuksesta nuorisoomme! Mutta ottivatko päättäjät taaskaan neuvosta vaarin? Eivätpä tietenkään.

Suuri yleisökin huolestui jo tästä aiheesta, ja minua pyydettiin kirjoittamaan neuvoja ynnä opastusta siitä linjasta, joilla päättäjien on jatkossa toimittava nuorisomme urheiluharrastuksien suhteen. Tässä kerronkin tarkkojen perustelujen ne yleiset suuntaviivat, jotka tulevat tästä lähtien olemaan nuorisomme urheilun ohjenuorana.

Eräs valveutunut kansalainen tuumi: "pitäisikö kaikenlainen liikunta ja urheilu Suomessa kieltää, kun sillä kerran on näin murheellinen vaikutus?". Tuossa epäilemättä viitattiin urheilujärjestöihin eikä esimerkiksi koululiikuntaan. Siltä osin voimme olla samaa mieltä, urheilujärjestöt olisi lakkautettava. Niiden ainoa motivaatio on raha.

Terve urheilu kuitenkin lähtee liikkeelle, ei urheilujärjestöistä, vaan oivallisesta peruskoulustamme. Ensimmäinen toimenpide nuorisomme tervehdyttämiseksi on kieltää koululaisten matkaaminen oppilaitokseen moottoriajoneuvoilla. Pois bussit, koulutaksit, mopot, tilalle omat jalat ja sukset! Terve nuori pystyy kyllä muutamien kilometrien koulumatkat kulkemaan ominkin voimin. Ajatelkaapa, olisivatko esi-isämme muka pärjänneet sodassa, jos heidät olisi nuorena kyyditty päivä toisensa jälkeen taksilla kouluun?

Kun jo lapsesta asti lähdetään terveen liikunnan tielle, on nuorillamme riittävä kunto ja valmius aloittaa hyvät urheilulajit. Nythän on niin, että erinäisten, äärimmäisten kaupallisten välinelajien, kuten jääkiekon ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen on kerta kaikkiaan nuorisoltamme kiellettävä! Noiden lajien sairas, seksin, huumeiden ja alkoholin kaupallinen maailma ei voi olla terve malli nuorille.

Paras laji nuorisollemme on ilman muuta terve, rehti ja hyvä joukkuepeli, eli kotoinen pesäpallomme! Jokainen terve nuori odottaa innokkaasti jokaista koulun liikuntatuntia, jolla pesäpalloa pelataan. Erityisen hyvä asia pesäpallossa on se, että se totuttaa ja kasvattaa nuorten maanpuolustushenkeä ja -taitoja! Joukkueenjohtajat saavat joukkuetta valitessaan ja johtaessaan arvokasta kokemusta reservin aliupseerin tahi upseerin tehtäviin.

Pesäpallossa joukkue noudattaa sotilaallista kuria, joka tarkoittaa määräysten ja käskyjen järkähtämätöntä noudattamista. Pallon lyönti mailalla kehittää tarkkuutta, josta on tietenkin aseen käytössä suurta hyötyä. Pesäpallon heittäminen opettaa nuoremme heittämään käsikranaattia tarkasti. Juokseminen pesältä toiselle kasvattaa nopeutta, ja syöksyminen pesään on mitä mainioin taisteluharjoitus!

Nämä nuorillemme koulussa annettavat sotilaallisen kurin valmiudet nostavat maamme puolustustahtoa yleisesti. Ryhmähenki, rehtiys, kuri ja reippaus ovat aina kuuluneet pesäpalloon kiinteästi. Voisiko nuorisollemme parempaa, suositeltavampaa lajia ollakaan!

Pesäpallon maailmassa emme näe vastenmielisiä tupakka- yms. mainoksia, emme näe sampanjalla, sikareilla ja muilla turmiollisilla nautintoaineilla mässäilyä voitonjuhlissa, doping ja huumeet eivät pesäpallossa ole koskaan olleet ongelmana! Pesäpallon mestaruussarja ei perustu rahaan ja järjettömiin huippupalkkioihin pelaajille, vaan rehtiin, puhtaaseen järjestötyöhön.

Täten on päivänselvästi todistettu, että pesäpallo on se laji, joka nostaa Suomen uuteen nousuun.


(Niilo Paasivirta)