Tv-maksuista luistavat vihdoinkin kuriin!

5.2.2007

Hiljattain jokainen rehellinen kansalainen sai lukea ilahduttavan uutisen: Yleisradion televisio-ohjelmat ovat piakkoin katsottavissa Internetin välityksellä kotitietokoneelta. Nettitelevisiohanke on jo työn alla ja alkuun päästään toivottavasti jo ennen analogisten televisiolähetysten loppumista 31.8.2007.

Tästähän on luonnollinen seuraus, jonka jokainen pikkuriikkisenkään yhteiskuntamme asioita vähänkään seuraava kansalainen automaattisesti heti ymmärtää, joten sitä ei tarvitse tässä lainkaan mainita. Eli kun YLE:n ohjelmat ovat saatavissa internetissä, tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että YLE hoitaa silloin lakisääteiset velvollisuutensa myös netin puolella, ja tv-maksun edellytykset ovat tällöin voimassa.

Eli välittömästi, kun YLE:n ohjelmatarjontaa alkaa olla ladattavissa internetistä, tulee kaikista kotien ja yritysten internet-yhteyksistä periä laajakaistamaksu. Luonnollisesti jos taloudessa on myös digiboksi, siitä on myös edelleen maksettava tv-maksu.

Laajakaistamaksua ei voi enää mitenkään lupatarkastajia hämäämällä vältellä, koska palveluntarjoajilta saadaan suoraan tiedot siitä, missä taloudessa on internet-yhteys, eikä lupatarkastajan tarvitse edes käydä paikan päällä, vaan lasku voidaan lähettää suoraan. Mikäli laajakaistan avannut asiakas ei ole tehnyt asianmukaista maksuilmoitusta, häneltä luonnollisesti peritään samanlaiset korotetut lisämaksut kuin nykyisiltäkin tv-maksuista luistelevilta lieroilta.

Tämä hyvä idea lupaa tulevaisuudessa myös sen, että kaikkein laadukkain ja paras ohjelmatarjonta eli FST:n ohjelmatarjonta tulee jatkumaan. Oikeastaan FST:lle olisi laajakaistamaksujen alkaessa ohjattava entistä suurempi osuus yleisradion budjetista, koska suomenruotsalainen ohjelmatarjonta on aina ollut laadullisesti täysin ylivertaista muuhun YLE:n tuotantoon verrattuna, puhumattakaan sontaluukun likasankokanavista eli mainosrahoitteisista kanavista, jotka ovat yhtä kännykkäpeliä, tietokilpailua ja tosi-tv:tä.

Laajakaistamaksun suuruuden tulisi olla suoraan verrannollinen laajakaistan yhteysnopeuteen. 512 kilobittiä/sekunnissa tarkoittaisi nykyisen tv-maksun suuruista laajakaistamaksua, 1024 kbit/s olisi kaksinkertainen siihen nähden, ja niin edelleen.

Mikäli nyt on jostain ihmeen omituisesta kummallisesta syystä todellakin käynyt niin merkillisen hassusti, että YLE:n ilmoituksen takana ei ollutkaan tarkoitus laajakaistamaksun perusteiden luomiseen, niin tämä idea on tietysti Yleisradion täysin vapaasti käytettävissä, kunhan sovimme ideani hinnasta ja tulevista laajakaistamaksujen rojalteista.


(Mr. Niilo Paasivirta)