Miljoonat nuoret pelaavat turmiollista roolipeliä!

23.2.2006

Jokainen asioita vähänkin seuraava kansalainen on varmasti pannut merkille äärimmäisen huolestuttavan uutisen: netissä levävien roolipelien suosio on räjähtänyt hallitsemattomaksi. World of Warcraft -nimisellä roolipelillä on jo viisi miljoonaa pelaajaa, joista ainakin miljoona Euroopassa. Hirveä määrä nuoria on siis aivan vaivihkaa lähtenyt luisumaan okkultismin ja spiritismin pyörteisiin jännittävän pelin varjolla!

Tämä peli sijoittuu internettiin, jossa tunnetusti vaanivat myös pedofiilit ja huumekauppiaat. Vain vuosi sitten tämä uusi roolipeli ilmestyi ja vasta nyt tästä asiasta edes tiedotetaan! Tästä näemme, kuinka salakavalasti yleinen nuorten kurin löystyminen aiheuttaa nopeasti vakavia ongelmia.

YLE:n uutisessa pelitutkija paljastaa, että peliin on laitettu ns. "oravanpyörä". Tämä tarkoittaa, että pelin hahmot aloittavat heikkoina ja pieninä, ja jos haluaa vahvaksi - mikä muuten tapahtuu aina tappamalla ja opiskelemalla lisää okkultismia! - peliä on pelattava tuntikaupalla päivittäin.

Tämä kuulosti jo niin huolestuttavalta kehitykseltä. Voiko tällainen asia päästä täysin päättäjien huomaamatta luisumaan näin pitkälle? Sanomattakin on selvää, että tietenkin voi, kun tunnemme päättäjiemme täydellisen velttouden ja saamattomuuden, mutta ettäkö satoja tuhansia nuoria Suomessakin olisi jo luisunut tähän okkultismin kurimukseen?

Yksi pelaaja ilmoitti harrastavansa roolipeliä pelkästään alusvaatteet päällä. Eivätkö vanhemmat lainkaan tarkkaile, mitä heidän lapsensa koneen ääressä tekevät? Alusvaatteisillaan pelaaminen houkuttelee nuoria pelimaailman seksuaalisten fantasioiden pyörteisiin, ja pahimmassa tapauksessa nuori voi sortua vaikka masturbaatioon!

Sama roolipelaaja jatkaa kuvitelmiaan näin: "Oispa jossain noista peleissä oikeesti jotain noituutta, shamanismia ja yliluonnollisuutta, eikä vaan DD-loitsuja uusilla efekteillä".

Päätin poikkeuksellisesti logata ihan internetin puolelle ja haastatella ircissä tämän roolipelin pelaajia.

Aloitin peliasukysymyksellä. Välittömästi eräs pelaaja julisti pelaavansa peliä, ei pelkästään alusvaatteisillaan, vaan alasti! Pelin ohjekirjassa on kuulemma sääntöjä, joiden mukaan naispelaajan on pelattava alasti. Lisäksi kuulin tällaista saastaa: "naiset pelaa wowia yläosattomissa, miehet alaosattomissa, koska ei voi koskaan tietää millon seksikäs nelf -nainen materialisoituu shadowmeldistä viereen, ottaa eteen ja joutuu r-aamaan". Ns. "pelimestari" ottaa kuulemma tarvittaessa alastomuussäännöt käyttöön "optional house rules osiosta". Eli roolipelissä on aikuinen pelimestari, joka käskee nuoria riisuutumaan.

Seuraavaksi tiedustelin, miten pelaajat pyrkivät saamaan käyttöönsä oikeaa magiaa. Vastauksista kävi ilmi, kuinka syvälle roolipeliin nämä pelaajat ovat jo uppoutuneet. He puhuvat pelkästään peliin liittyvillä okkultistisilla termeillä, tähän tapaan: "kannattaa aina siitä oletuksesta lähteä että tyhjällä lipulla on rogueita/druideja tai shadowmeldissa joku nelf kyykkimässä", "mää pistän aina arcane explosionin kun pääsen lipulle ^^", "yleensä pvp:ssä kuolee warru just sen takia et joku horde pistää stunniin tai hidastaa jotenkin", jne.

Kysyin myös pelin vaikutuksista arkielämään. Heti eräs pelaaja julisti, että jos kaveri on esim. "tauren", niin hän saa turpiinsa. Nuoret ovat arkielämässäkin ryhmittyneet "factioneihin" ja kantavat mukanaan mm. pesäpallomailoja. Toisen pelaajan "ainut" ongelma oli: "perhe valittaa kun on muka sosiaalisesti passiivinen eikä koskaan käy missään". Sen sijaan tämä pelaaja käy "Kalimdorissa" katsomassa "Night Elffien pääkaupunkia". Toinen pelaaja huomautti heti kiihkeästi: "p-puhetta! Orgrimmarissa on paljon mielenkiintoisia ihmisiä, hyviä ryyppykavereita ja nättejä trollityttöjä <3".

Nuorilla on myös tapana kokeilla pelissä alkoholia ja lähteä sitten "kaduille hakkaamaan mummoja". Juopottelusta kehuskeltiin "perjantai raidilla kuuluu olla pienessä", "Sumentaa katseen ja tekee kävelystä epäsuoraa", "sillon mt laulaa ja kaikilla on mukavaa", "Ja rahaa palaa tuhottomasti", "ensin vedetään rommia pelissä ja sitten mennään jatkoille pussikaljoittelemaan leikkipuistoon". Pelissä omaksutut mallit siis siirtyvät suoraan tosielämään. "Ne on kaikki ihmisiä kun pelaa siellä ja ihan sitä samaa tekee mitä tekisivät RL" (RL:n merkitys ei selvinnyt).

Varalta kysyin myös huumeista, ja "huumeet rulaa" tuli tietenkin heti vastaukseksi. Ja pahempaa seurasi: "yhdeltä arealta pystyy keräämään eläimiltä aineksia ja muuttamaan ne suoritusta parantaviksi tuotteiksi", "kaikki parantuminen tapahtuu huumeilla jotka lisää tilapäisesti suorituskykyä", "mun druidi on koko ajan ihan sienissä :D aina ennen kunnon fightii se nauttii hyvät setit ja sit lähtee matsaa, sillä on hemmetin pahoi ubrs flashbackei välillä beast vipeist :D", "monsterit myös tiputtavat sieniä joita voi syödä", "Osalla on vieläpä semmoinen vaikutus, että ne vievät elämää manan kustannuksella nyt esim. :)", "on suorastaan suositeltavaa lähteä yhteiselle seikkailuretkelle aineita täyteentupattuna", "lisäksi wow kannustaa selkäänpuukotukseen ja huijaamiseen", "ja warlockit viiltelee ranteitaan että tulis lisää manaa", jne. Kauheuksilla ei ollut loppua.

Meitä kristittyjä tietenkin huolestuttaa erityisesti nuorten pelin ääressä harjoittama itsesaastutus ja muut seksuaaliasiat, jotka ovat erityisen haitallisia kehittyvälle nuorelle. Näihin asioihin tuli mm. tällaisia kommentteja: "joo kyllä sitä mielummin wowia pelaa kuin menee tyttiksen kanssa harrastamaan seksiä", "mä käyn panee vaan kun pitää lähtee kauppaa sit kaverit pakottaa dokaa matkal, sit yleensä pakko käydä panee v-tukseen jotain tpeit", "siis pelihän on täynnä 14-vuotiaita mallimittaisia tyttöjä, valmiina cyberseksiin" - "ja webkamerat pelis", "kaikki mun frendit on goottityttöi jotka pelaa tätä full latex menoissa :D", "Kesällä oli foorumeilla postauksia siitä miten jotkut (mies)pelaajat pelasi alasti kun oli niin kuuma sää ja huono ilmastointi", "Ja nuorimmat on tosiaan 15v tyttöjä. Ne tietty pelaa missä vaatteissa tahtovat. On ne joskus vähäpukeisiakin olleet, mutta eivät aivan alasti.", "se on ihan parasta, kun tytöt usein vielä suostuukin parantaakseen poikien motivaatiota pelata parhaansa mukaan", "meillä on killassa pari aika timmiä tyttöä", "Joo siis, meillähän on 22v yläikäraja killassa tytöille.", "mä dikkaan s**taa ite gnomepelaajien kans se kiihottaa mua", ja niin edelleen.

Tämä roolipeli on jo turmellut useiden nuorten elämän kokonaan: "Mä lopetin yo:n kesken että voin pelata wowia", "mehän lopetettiin joka iikka koulun käynti yhteisvoimin viime joulukuussa", "sain kenkää töistä ni ny ehtii pelaa enemmän :D, "opo vaan soitti aamulla että miks et oo kirjotuksissa ja sanoin sille että mitä luulet, runaan smmää :D", "jos ei olis työtä eikä naista ja jos vaikka vielä polttelisin kannabistakin, että olisin oikein passiivinen, niin sit elämä varmaan olis aika pitkälti pelaa - syö - pelaa - r-aa - nuku - toista alusta".

Päättäjille ei koskaan juolahtaisi ikimaailmassa mieleen tehdä näin nopeaa tieteellistä tutkimusta tästä aiheesta. Muutaman minuutin kyselyllä selvisi, että tämä uusi roolipeli on levinnyt räjähdysmäisesti nuorisoon. Pelistä otetaan mallia väkivaltaan, päihteiden ja huumeiden käyttöön. Peli on suorastaan kyllästetty kiihkeällä seksillä, josta nuoret haaveilevat koneen ääressä tuntikausia ja harjoittavat itsesaastutusta. Peli on jo pilannut useiden nuorten elämän kokonaan; heillä ei ole enää mitään muuta sisältöä kuin peli. Koulu, työ ja muu arkielämä on unohtunut.


(Mr. Niilo Paasivirta)