Tupakan jatkuva syyttely on lopetettava!

15.9.1999

Yhteiskunnassamme on yhä laajempana havaittavissa eräs muoti-ilmiö, nimittäin tupakan ankara vastustus, parjaaminen ja jatkuvat vaatimukset tupakoivien elämän hankaloittamiseksi. Eikö tälle asialle voitaisi viimeinkin tehdä jotain?

Tupakkateollisuuden yhteiskunnallinen asemointi on tärkeä. Suomessa tässä ollaan onnistuttu. Esimerkiksi Amer-tupakalla on Suomessa tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä. Yksin Amer-tupakka tilittää vuosittain 3 miljardia markkaa tupakkaveroa yhteiskunnalle! Miksei tästä asiasta ole tullut yhtään huomautusta Amer-tupakan 50 toimintavuoden aikana? Lisäksi pelkästään Amer-tupakka tarjoaa 350 ihmiselle teollisen työpaikan!

Vieläkään ei ole kyetty edes riittävän selkeästi osoittamaan, että esimerkiksi kurkunpääsyöpä, keuhkolaajentuma ja krooninen keuhkoputkentulehdus johtuisivat juuri tupakasta. Lääketiede ei ole todistanut, että tupakka aiheuttaa kurkunpää- tai keuhkosyöpää tai mitään muutakaan tautia. Onhan selvää, että nuo taudit voivat johtua perinnöllisistä tekijöistä, liikenteen ja teollisuuden aiheuttamista ilmansaasteista, ja ties mistä. Täten kenelläkään ei ole oikeutta ruveta parjaamaan maallemme tärkeää teollisuudenalaa näillä perusteettomilla väitteillä!

Vuonna 1991 eräs anatomian professori todisti tuotevastuuasiassa, ettei lääketiede ole todistanut tupakan aiheuttavan minkäänlaista syöpää, eikä muita tauteja. USA:ssa vuonna 1995 Philip Morris -tupakkayritys ja RJ Reynolds haastoivat ABC-televisioyhtiön oikeuteen. ABC joutui pyytämään Philip Morrisilta julkisesti anteeksi, jonka jälkeen Philip Morris ja RJ Reynolds vetivät kanteensa pois oikeudesta. Perusteettomat parjauskampanjat eivät siis kannata.

Ja tiesittekö tätä: British Journal of Cancer -lehdessä julkaistu professori Sarah Darbyn ja Richard Dollin Oxfordin yliopistossa tehty tutkimus lähes tuhannesta keuhkosyöpäpotilaasta ja yli kolmesta tuhannesta verrokista osoitti,että ihmisillä, jotka ovat asuneet pitkän aikaan taloissa joiden radonpitoisuus on vähintään 200 becquerelliä kuutiometrissä, on 20% suurempi sairastavuus keuhkosyöpään kuin niillä, joiden kodin radonpitoisuus on kymmenesosa tästä! Eipä siis olekaan niin itsestään selvää, että tupakka muka olisi se ainoa hirvittävä, paha, kauhea saastainen myrkky...

Lopuksi on muistettava tupakan kunniakas historia. Mayat keksivät tupakan ensimmäisenä. He käyttivät sitä lääkkeenä, joka auttoi päänsärkyyn, hengenahdistukseen, yskään ja suojeli rutolta! Mayat nauttivat sitä jauheena tai tupakanlehtikääröinä. He käyttivät sitä myös uskonnollisissa rituaaleissa. Kristoffer Kolumbus toi sen Amerikasta Eurooppaan. Suomeen se tuli sotilaiden mukana 30-vuotisessa sodassa. Tupakalla on siis pitkät, hienot perinteet. Miksi kaikki perinteiset asiat olisi heitettävä maassamme tunkiolle?

Nyt kaikki vastuuntuntoiset, yli 18-vuotiaat nuoret: ryhtykää heti tupakoimaan! Tupakasta tulee rento olo, ja se on tyylikästä. Tupakointi on tärkeää maamme taloudelle! Kehitysmaissakin on paljon tupakkaviljelmiä, joiden elinehto on tupakan kulutuksen jatkuva lisääntyminen. Vaatikaamme myös tupakkaveroon erittäin suurta alennusta mahdollisimman pian! On myös vaadittava tupakan mainostamisen sallimista, tupakoinnin sallimista kaikilla julkisilla paikoilla, joihin kuuluvat tietysti myös julkiset virastot ja laitokset, ja se naurettava 15 metrin sääntö on kumottava! Junissa kaikkien vaunujen on oltava oletuksena tupakkavaunuja. Muut voivat erillisen lisämaksullisen lipun kanssa mennä "allergiavaunuun", jos nyt pieni savu noita nirppanokkia häiritsee.


(Niilo Paasivirta)