Röyhkeät surffailijat on saatava kuriin!

12.3.2001

Viime aikoina erilaiset hakkerit, anarkistit ja muut yhteiskuntamme vastaiset häiriköt ovat alkaneet yhä äänekkäämmin valittaa ja itkeä ammattilaisten ohjelmoimista oikeista WWW-sivustoista. Noille tyypeille kaiken pitäisi aina olla täysin ilmaista, jotta he voisivat kopioida kaikki innovaatiot laittomaan käyttöön.

Kyllä ammattilaisen suunnittelema sivusto on aina tehty nimenomaan tietylle grafiikkaresoluutiolle ja värimäärälle, ja myös sen lukeminen sujuu tarkalleen suunnittelijan laatimassa järjestyksessä. Jos joku portaalini käyttäjä ei halua katsoa sivuja siten, kuin olen tarkoittanut, hänellä on täysi vapaus surffailla jonnekin muualle ja lukea amatöörien sivuja.

Jotta sivujen katselunautinto taataan tarkalleen ammattilaisen haluamassa järjestyksessä, on ehdottomasti estettävä hiiren oikeanpuoleisen napin sekä rullahiiren rullan käyttö JavaScriptillä (tai mieluimmin Microsoftin paremmilla skriptikielillä). Tässä pieni vinkki: skriptin tulee tarkkailla, että sivu pysyy koko ajan koordinaateissa 0, 0 (tahi siinä mihin asti haluamme asiakkaan etenevät).

Tietenkin jo käyttöehdot, jotka tulijan täytyy ensin lukea ja allekirjoittaa rekisteröityessään sivujeni maksavaksi lukijaksi, sisältävät kohdan, jossa käyttäjä sitoutuu pitämään skriptit päällä ja käyttämään standardien mukaista selainta (Internet Explorer 6 tai uudempi). Vain standardin mukainen selain takaa täysipainoisen surffailunautinnon sivuillani, jotka on tarkkaan suunniteltu. Onneksi netscape ja muut marginaaliselaimet ovat vihdoinkin, Microsoftin uuden XP-käyttöjärjestelmän myötä, lopultakin poistumassa kokonaan käytöstä.

Onhan selvää, että ammattimainen WWW-ohjelmoija päättää, mitä surffailija saa katsoa sivuilta ja miten. Tämä on paitsi nykyään de facto standardi kaikilla merkittävillä WWW-sivuilla ja portaaleilla, se on myöskin päivänselvä vaatimus kun sivuilla on minuuttitaksa. Erilaiset linuxfanaatikot vaahtoavat tyypillisesti jostain ikivanhoista jutuista lynxeineen. No, heillä on siihen oikeus, mutta pidän totisesti huolen siitä, ettei lynxeillä tulla minun sivujani hakkeroimaan!

WWW-sivuhan on verrattavissa lähinnä elokuvaan tai muuhun vastaavaan ohjelmaan. Ajatus, että WWW-sivut olisivat jotain kuivia tekstihakemistoja, on jo täysin aikansa elänyt. Kaikki merkittävät portaalit ovat jo luopuneet tuosta ajattelusta ja niinpä ne menestyvät pörssissäkin loistavasti.

Hakkerointi sivujen lukemiseksi luvatta tai väärässä järjestyksessä on selvä tietomurto, rikos, josta tuomitaan ankaraan rangaistukseen! Tämä pitäisi noille pikku teini-hakkereille selventää, vaikkapa vitsan voimalla.


(Mr. Niilo Paasivirta)