Uusi siviilipalvelusohjelma!

27.11.2000

Isänmaan ja kansamme tulevaisuus on vaakalaudalla! Sivari on tehty aivan liian helpoksi vaihtoehdoksi aseellisen varusmiespalveluksen "korvikkeeksi", vaikka totuushan on kaikille järkeville ihmisille päivänselvä: isänmaan turvallisuus vaatii kiistatta sen, että enemmistö miehistä käy armeijan.

Näin ollen siviilipalvelusta on ehdottomasti tehtävä raskaammaksi. Etenkin palvelusajan lyhyys ja palveluksen keveys ovat niitä asioita, jotka harhautuneita houkuttelevat sivariuteen. Puolustusvoimilla pitäisi olla valta päättää sivaripalveluksen yksityiskohdista, sillä tämä asia koskee suoraan maanpuolustusta.

Ensinnäkin palvelusajan verrattavuus armeijaan on saatava korjattua mitä pikimmin. Koska armeijassa voidaan määrätä 12 kuukauden palvelukseen, ja varusmies on 24 tuntia päivässä valmis palvelemaan isänmaata, on siviilipalveluksen lyhyys (8 tuntia päivässä, vain 5 päivää viikossa) selkeä epäkohta. Sivari on palveluksessa kaikkiaan 1872 tuntia, varusmies 8640 tuntia. Sivari palvelee siis vajaan viidesosan siitä mitä varusmies!

Lisäksi sivarin "töihin" ei todellakaan tällä hetkellä liity minkäänlaista fyysistä ponnistelua ja rasitusta. Se tekee palvelusrasittavuuden vertailun todella järkyttäväksi suhteessa varusmiespalvelukseen. Täten sivarin pituus pitäisi olla nykyiseen nähden viisinkertainen, eli 65 kuukautta.

Lisäksi sivareilla ei tule olla oikeutta asua kotona palveluksen aikana. Herätys on oltava klo 6 kuten armeijassakin. Sivarien on myöskin tehtävä aamulenkki, kuten varusmiestenkin. Palvelusta pitäisi olla klo 17 asti, ja sen jälkeenkin sivarin tulisi olla valmiudessa koko ajan. Tarvittaessa sivari voitaisiin kutsua palvelukseen vaikka yöllä.

Vanhusten asema maassamme on tällä hetkellä järkyttävä. Sivareista saamme edullista, joskin huonolaatuista työvoimaa vanhustenhuoltoon. Jokaisen sivarin olisi suoritettava osa palveluksestaan vanhusten hoitolaitoksessa. Se jos mikä opettaisi sivarille vihdoinkin hiukan vastuuntuntoa.

Pöyristyttävää on se, miten sivarit saavat tällä hetkellä jatkaa opiskeluaan ja esimerkiksi laatia gradua palveluksen ohella! Tämä on suorastaan törkeän epäreilua varusmiehiä kohtaan. Tässä onkin hyvä syy laskea suoritettu varusmiespalvelus opintoviikoiksi yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa.

Sanomattakin on selvää, että sivareita ei voi hyväksyä maassamme mihinkään luottamus- tahi johtotehtäviin. Kyllä johtava asema vaatii ehdottomasti sen kokemuksen, jonka saa vain aliupseeri- tai reservinupseerikoulussa. Maamme johtajilla on perinteisesti ollut jokin sotilasarvo.

Maassamme ei pitäisi hyväksyä vastuuta pakoilevia kansalaisia ollenkaan. Siviilipalvelus tulisikin näkyä kansalaisen kaikissa henkilötiedoissa. Ehkä sosiaaliturvatunnukseen voitaisiin lisätä jokin lisämerkki osoittamaan sivariutta.

Sivareiden muuttamista Venäjälle tulisi helpottaa. Kaavakkeeseen, jolla sivariksi ilmottaudutaan, pitäisi laittaa ehdot, että sivari voidaan milloin tahansa karkoittaa Venäjälle perheineen, ja että sivari luopuu tarvittaessa kansalaisuudestaan. Suomessahan emme katsele näitä vastuunpakoilijoita, jotka aikovat sodan syttyessä paeta Suomesta. Teemme näin pakenemisen helpoksi: Venäjälle vaan kaikki petturit, siellä niitä kohdellaan niinkuin pitää.


(Mr. Niilo Paasivirta)