Sivariaikaa ei saa missään nimessä lyhentää!

9.5.2000

Nyt sivarien paapomisessa ollaan kyllä menossa kerta kaikkiaan aivan liian pitkälle! Sivaria ollaan lyhentämässä 11 kuukauden mittaiseksi, se on kyllä todella törkeää niitä miehiä kohtaan, jotka suorittavat velvollisuutensa rehdin reippaasti aseellisessa varusmiespalveluksessa!

Sivarin ei missään tapauksessa tule päästä helpommalla. Olisi myös palautettava tiukka vakaumuksen tutkiminen. Viikon kuulustelut tutkintovankeudessa Helsingissä olisi sopiva lähtökohta. Vakaumuksen on oltava niin vankka, että viikko sellissä ei sitä muuttaisi mihinkään suuntaan. Tutkittavalle tietenkin olisi selvitettävä, että mikäli vakaus muuttuu, hän pääsisi välittömästi pois, ja tervetuloa armeijaan seuraavassa saapumiserässä.

Tämän "uudistuksen" myötä sivari "palvelisi" (voiko sitä nyt palvelukseksi sanoakaan, kun vertaa armeijaan) keskimäärin 330 vuorokautta. Tarkastellaanpa kuitenkin hieman, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Sivarihan viikkaa lakanoita tai tekee jotain vastaavaa "työtä" 8 tuntia päivässä. Tämän jälkeen sivari on vapaalla, ja voi vaikka mennä kotiinsa yöksi. Lisäksi sivari ei koskaan joudu olemaan töissä viikonloppuna.

Varusmies sen sijaan aloittaa palveluksensa klo 6 aamulla. Lasketaan siihen ruokatunti ja tauot, ehkä jopa 1 tunti - useimmiten ei niinkään paljon. Palvelus päättyy klo 17, mutta käytännössä palvelus voi jatkua kuinka pitkään tahansa. Varusmies ei myöskään pääse kasarmilta mihinkään. Laskemme kuitenkin yhden iltavapaan viikossa, eli klo 17-24, mikä tekee 7 tuntia. Muuten palvelus voi jatkua vaikka ympäri vuorokauden! Lepojakso on 6 tuntia.

Varusmies on "kineksessä" nykyään keskimäärin joka kolmas viikonloppu, muuten päästään perjantaina vapaalle klo 17 ja palataan viimeistään klo 24 sunnuntaina. Täten varusmiehelle kertyy palvelusaikaa keskimäärin 168 (viikon tuntimäärä) - (6 * 7) (lepo) - 1 (ruokatunnit, tauot) - 7 (iltavapaa) - (55 / 3) (viikonloppuvapaat keskimäärin) = 99,67 tuntia viikossa.

Sivarilla työaika on 8 tuntia päivässä, miinus tunnin ruokatunti ja tauot, eli (7 * 7) = 49 tuntia viikossa. Sivari palvelee keskimäärin 330 vrk, kun taas varusmiehellä pisin palvelusaika on 362 vrk! Lopputulos on tämän näköinen:

Varusmies suorittaa velvollisuuttaan siis 2,2 kertaa kauemmin kuin sivari! Eikö YLI KAKSINKERTAINEN PALVELUSAIKA sentään ole huutava vääryys! Etenkin kun varusmies suorittaa raskasta palvelusta usein vaikeissa olosuhteissa, kun taas sivari kevyttä työtä, ja aina sisätiloissa!

Varusmiesten mitta alkaa varmasti olla jo kerta kaikkiaan täynnä! Sivarit pääsevät kansalaisvelvollisuudestaan aivan naurettavan helpolla. Eikö maassamme sentään pitäisi kunnioittaa sotiemme veteraanien muistoakin sen verran, ettei sivareita päästettäisi luistamaan velvollisuuksistaan tällä tavalla. Siviilipalvelus olisi pidennettävä vähintään 2 vuoden mittaiseksi!


(Niilo Paasivirta)