Ihmiset: varokaa savolaisia!

31.5.2001

Jokainen ihminen Suomessa on epäilemättä kuullut savolaisista. Monet luulevat, että tamperelaiset, helsinkiläiset tai kouvolalaiset olisivat jo pohjanoteeraus. Sanomattakin on selvää, että savolaiset ovat kuitenkin useilla tavoilla "kärjessä" tässä "kilpailussa".

Ensinnäkin pieni "kevennys": miksei savon kieltä voi viittoa?
Vastaus: savolaisten kädet ovat liian suorat.

Tavallaan ihmisten on helppoakin asioida savolaisen kanssa. Nimittäin aina, kun savolainen suunsa avaa, niin voi olla varma, ettei sieltä mitään suoraa tai yksinkertaista lausetta koskaan tule ulos. Kysypä kokeeksi savolaiselta, että "onko hauki kala"? Tämä on hauska testi, sillä savolaisrukka ei millään voi sanoa yksinkertaisesti "kyllä", vaan "saeouiuiihen puiyeyeioettää lyvähtyeia vyiäyäyäyntäemmmyäyäään" jotain järjettömän monimutkaista savonkielistä "aeouiöäätä".

Kaikki savolaiset pitäisi lähettää Havaijille. Siellä puhutaan lähes samaa kieltäkin. Ja yhtä paljon suomalainen ihminen savolaisen puheesta käsittäisi, kuin maallikkona havaijinkielestä. Tässä toinen "kevennys": miksei Savon läpi kulje rautatietä? Vastaus: ratakiskot vääntyivät Savossa järjettömille mutkille.

Jos olet lähdössä Savoon, on ehdottomasti hankittava kunnon varusteet. Auto on syytä tankata täyteen jo hyvissä ajoin ennen Savoa. Jos tarvitset ihan mitä tahansa rautakaupasta, se on aivan välttämätöntä hankkia ennen Savoa! Pääsääntöisesti Savon alkuasukkailta et pysty ostamaan mitään muuta kuin ehkä kalakukkoa - mutta älä osta sitä koskaan!

Ja milloinkaan, koskaan, ei kannata Savossa kysyä tietä alkuasukkaalta. Paitsi siinä tapauksessa, että olet tarkalleen selvillä siitä, missä olet, ja haluat nähdä aidon savolaisen "neuvotaanpa ulkolaiselle reitti Barcelonaan, Ivalon kautta" -esityksen. Eli Savoon mennessä hanki ajoissa kartat ja kompassit. Niitä ei voi eikä saa ostaa Savosta, koska ne muuttavat karttoja itse ennenkuin laittavat ne myyntiin.

Tarkkailkaapa, mitä savolaiset itse syövät. Eivät varmastikaan niitä "perinneruokia", joita he virne silmäkulmassa syöttävät ihmisille. Kyllä totuus on se, että kalakukko on savolaisten salajuoni normaaleja ihmisiä kohtaan. Yksikään savolainen ei sitä suuhunsa pistä. Suojelupoliisin mukaan savolaiset laittavat kalakukkoihin mikrosiruja, jotka asettuvat aivoihin ja alkavat mutatoida ihmisestä savolaista.

Mikäli tutkimusmatkailija joutuu yöpymään Savossa, kannattaa varoa savokaasua, jota savolaiset alkuasukkaat käyvät öisin pumppaamassa hotellihuoneeseen. Savokaasu vaurioittaa suun hermoja siten, että uhri ei pysty enää puheessaan käyttämään kuin korkeintaan 25% konsonantteja. Tällainen vamma pakottaa uhrin muuttamaan Savoon muiden vammaisten keskuuteen. Lisäksi Savossa kaikkiin seiniin on porattu reikiä, joista "ulkomaalaisia" tarkkaillaan.

Viime aikoina savolaiset ovat alkaneet kiusata ihmisiä jo muuallakin Suomessa. Öisin joku savolainen käy mölyämässä kadulla. Epäilen myös, että noissa autoissa tuolla tien toisella puolella istuu savolaisia tarkkailijoita. Koskaan ei voi olla kyllin varovainen savolaisten varalta! Savolainen voi jo kuunnella Sinunkin puhelintasi!

Tällä kirjoituksella en tietenkään halua loukata savolaisia, vaan herättää keskustelua ongelmasta. Huhutaan, että joitakin savolaisia olisi saatu intensiivisellä terapialla, johon yhdistyy sopiva leikkaushoito, parannettua jopa lähes normaaleiksi.


(Mr. Niilo Paasivirta)