Rikolliset salakuljettajat toimivat IT-yrityksissä!

10.5.2000

Nyt on kaikkien IT-yrityksien päättäjien aika ryhtyä nopeasti toimenpiteisiin ja tarkkailemaan, mitä heidän työntekijänsä oikein puuhaavat! Epärehelliset, suorastaan rikolliset työntekijät nimittäin tuovat LUVATTA yritysten tietokoneisiin Linuxeja ja muita vaarallisia ns. "ilmaisia" ohjelmia, joiden tietoturvasta ei ole mitään takuuta!

Esimerkiksi Yhdysvalloissa nämä salakuljettajat kehuskelevat tekemisillään jo julkisesti, ja katsovat, että he ovat tehneet oikein toimiessaan omin päin täysin ilman esimiestensä lupaa! Totuus on kuitenkin se, että tämän kaltainen toiminta on erittäin vaarallista yritykselle, kun kuka tahansa hakkeri pystyy murtautumaan turvattomien Linux-purkkaviritelmien kautta yritykseen.

Mielestäni luvatta asennettujen ohjelmien tuonti yritykseen olisi katsottava ilkivallaksi tai ehkä petokseksi. Yritysten johtohenkilöt: voitte aivan hyvin soittaa poliisille, kun havaitsette luvatta asennettuja ns. "ilmaisia" ohjelmia. Moinen haitanteko ei mitenkään voi olla laillista.

Sanomattakin on selvää, että työntekijä, joka asentaa luvatta ns. "ilmaisia" järjestelmiä yrityksen tietokoneisiin, on välittömästi erotettava, sillä moinen toiminta käy päivänselvästi irtisanomisen syyksi.

IT-yritysten kannattaisi jatkossa laittaa jo ihan työsopimukseen huomautus siitä, että Linuxien ja muiden ns. "ilmaisten" ohjelmien käyttö yrityksessä on ehdottomasti kielletty ja johtaa syytetoimiin. Nykyisten työntekijöiden työsopimuksia olisi myös muutettava, tahi olisi tehtävä erikseen selväksi, että kaikissa IT-yrityksissä tuonkaltainen salakuljetus on kiellettyä.

Näiden ns. "ilmaisten" ohjelmien levitystä olisi rajoitettava. Eihän Suomessa saa jakaa tiirikoita ja muita murtovälineitäkään, miksi siis näitä turvattomia ohjelmia? Virusten levittäminenhän on jo laissa ankarasti kielletty, eikö tätä lakia voitaisi soveltaa myös Linuxien levittelyyn?

Tärkeintä kuitenkin on, että yritysten johtohenkilöt ja päättäjät ryhtyvät viipymättä ripeisiin toimenpiteisiin. Rukoilkaamme, ettei Linux-saasta leviä maahamme enää yhtään laajemmalle.


(Niilo Paasivirta)