Vieraan vallan armeijat vyöryvät Ruotsiin!

17.6.2009

Viime päivinä jokainen sotilaallisia asioita seuraava valveutunut kansalainen on joutunut lukemaan sen jo pitkään aavistellun uutisen: Ruotsin armeija lakkautetaan. Siellä siirrytään "palkka-armeijaan", eli käytännössä Ruotsin armeija siis lakkaa olemasta. Kuten tiedämme, jos maassa ei ole omaa armeijaa, siellä on jonkin toisen maan armeija.

Sinänsä tilanne ei kuitenkaan oikeastaan muutu. Kuten strategian opettaja Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoi, "Ruotsi on todennut, että heihin ei kohdistu sotilaallista uhkaa." Olipa muuten hyvä, että tämän lausunnon sanoi Puolustusvoimien kapteeni eikä esimerkiksi joku poliitikko. Nimittäin, jos poliitikko mainitsisi "sotilaallisen uhan", se olisi hirvittävä skandaali ja loukkaus erästä Neuvostoliiton entistä jäsenvaltiota kohtaan. Muistammehan, että jopa "turvallisuushaaste" oli toimittajien mielestä hirveä skandaali.

Ruotsin asevelvollisuusarmeijassakin "miehillä" on tähän asti kuulemma saanut olla pitkät hiukset, ja naisethan siellä ovat päässeet armeijaan jo vuosikymmenten ajan. Kun lisäksi muistamme, että tämän armeijan viime aikojen merkittävimpiä uusia varusteita ovat mm. naisten uusi alusvaatemallisto, johon kuuluvat tulta kestävät pikkuhousut, niin käytännössä tämä lakkauttaminen ei enää juuri muuta käytännön tilannetta.

Ruotsi onkin jo kauan saanut nauttia sotilaallisen uhan kohdistumattomuudesta. Paitsi onhan heillä yhteistä länsirajaa erään NATO-maan kanssa 1619 kilometriä! Eli se uusi armeija, joka oman maan armeijan puutteessa tulee tilalle, voi tulla myös lännestä. Siinä mielessä Ruotsin armeijan lakkauttaminen on nyt tuonut heillekin sotilaallisen uhan.

Ei liene silti mahdollista, että Suomi tarttuisi tähän turvallisuushaasteeseen, sillä se voitaisiin katsoa turvallisuushaasteelliseksi toiminnaksi erään Neuvostoliiton entisen jäsenvaltion kannalta.

Vain yksi seikka puolustaa sitä, että myös Suomessa lakkautettaisiin asevelvollisuus: tuleva hirvittävä työvoimapula. Jos saisimme edes nämä asevelvolliset nuoret miehet töihin ilman, että he menisivät välillä vuodeksi armeijaan, niin ehkä meidän ei tarvitsisi tuoda 2 miljoonaa moniosaajaa ulkomailta paikkaamaan tätä valtavaa työvoimapulaa, joka kuulemma kaikkien meedioiden ja poliittisten päättäjien mukaan koko ajan kamalasti uhkaa maatamme!


(Mr. Niilo Paasivirta)