Nuorisomme hengellinen kasvu jatkuu Espoossa!

23.7.2002

Nyt on jälleen se pyhä aika vuodesta, jolloin Espoon Dipolissa järjestetään jälleen nuorisomme hengellisiä ja siveellisiä arvoja kannustava tilaisuus. Jo useina vuosina olen saanut olla mukana tässä kristillisiä arvoja mitä suurimmassa määrin kunnioittavassa tilaisuudessa, johon nuorisomme parhaimmisto kerääntyy kuuntelemaan useita viisaita opettajia ympäri maailmaa!

Tällaisia tilaisuuksia maassamme on kovin harvoin. Jokainen voi hiljaa mielessään miettiä, miksi yhteiskuntamme perusarvoja kunnioittavat ja hengelliseen kasvuun tähtäävät tilaisuudet eivät ole maassamme suosittuja. Näitä syitä ei ole tässä mitään syytä sen tarkemmin alkaa listata. Syynä ovat tietysti Kristillisen puolueemme rappeutuminen, televisio, EU, doping, eduskunta, hallitus ja saamelaiskäräjät.

Jo tapahtumapaikan läheisyydessä voimme aistia täysin erilaisen tunnelman kuin mitä nuorisotapahtumissa yleensä ei ole! Nuoret käyttäytyvät erittäin siististi, eivät melua, räyhää, roskaa, eivätkä kiroile. Minkäänlaista siveetöntä käytöstä, mitään huumeiden, alkoholin tahi tupakan käyttöä ei koskaan ole havaittavissa.

Erityisen ilahtunut olen joka vuosi ollut siitä, kuinka tilaisuuteen saapuvat nuoret tytöt ja naiset osoittavat hartautta pukeutumalla ja käyttäytymällä kerrankin siveästi ja asiallisesti. On ilo katsella puhtaita, siveitä neitoja, jotka käyttäytyvät juuri niin kuin nuoren naisen kuuluu käyttäytyä.

Että koolla on maamme nuorison ylivoimaisesti paras rotuaines, on myöskin havaittavassa jo keskustelutilaisuuksien ja seminaarien erittäin korkeasta tasosta. Hyvin korkeatasoinen tieteellinen keskustelu sekä syvälliset filosofiset pohdinnat eivät näille nuorille ole mitenkään vastenmielinen aihe, päinvastoin! Monet kerrat olen jäänyt pitkälle yöhön asti juttelemaan näiden älykkäiden nuorten kanssa mitä moninaisimmista kysymyksistä.

Mutta tähän tilaisuuteen kuuluu korkeiden henkisten arvojen ohella myöskin mitä parhainta ruumiillista liikuntaa ja kuntoilua. Erityisesti maassamme erittäin pitkät perinteet omaava miekkailu, tuo jalo, ylevä kamppailulaji, jota ei voida edes verrata itämailta tuotuihin väkivaltalajeihin, on yhä suuremmassa suosiossa yhä useampien nuorten keskuudessa!

Tässä tilaisuudessa järjestetään myöskin tanssiaiset. "Mitä!?" - kuulen jo kauhistuneen huudahduksesi! - "ettäkö TANSSIA - tuota siveetöntä, tunkkaisissa tanssikapakoissa harrastettavaa esiaviolliseen haureuteen tähtäävää toimintaa?!" Ei suinkaan, asia ei ole näin. Tämän ylevän tilaisuuden tanssiaiset eivät missään nimessä muistuta mitään savuisessa baarissa hinkattua tangoa. Ehei, vaan nuoret ovat lähes poikkeuksetta sonnustautuneet erilaisiin kansallispukuihin, ja kyseessä ovat historialliset tanssit. Näillä tanssiaisilla ei siis ole mitään tekemistä afrikkalaisen rytmimusiikin pohjalle rakennetun kaupallisen musiikkibisneksen kanssa.

Tervehenkinen nuoriso näyttää joka vuosi myöskin sen, että he eivät ole milloinkaan jouten. Useat nuoret ovat luoneet tilaisuuden taidenäyttelyihin mitä upeimpia piirroksia, maalauksia - jopa veistoksia, sekä valokuvataidetta. Sietäisi kaiken maailman "installaatio"-kriitikoidenkin tulla katsomaan oikeaa taidetta. Tässä tilaisuudessa emme näe mitään joutavanaikaista tuherrusta vailla mitään tunnistettavaa muotoa, emmekä erilaisia romukasoja, joita "taidekielessä" nimitetään installaatioiksi. Ehei, kyllä kyseessä on ihan oikea taide, joka todella esittää jotain ja jolla on myös sanoma.

Historiallisten tanssien ohella tervehenkinen musiikki on myös suuressa suosiossa. Tapahtumaan kuuluu myös musiikki- ja elokuvaesityksiä. Sanomattakin on selvää, että nämä esitykset ovat mitä korkeatasoisimpia. Tapahtumassa ei todellakaan näytetä Hollywoodin väkivaltakoneiston räikeitä, meluavia tuotoksia, vaan siellä keskitytään korkeatasoiseen taiteeseen!

Tilaisuus huipentuu poikkeuksetta sunnuntaina järjestettävään ylevään hartaustilaisuuteen. Parhaat taideteokset ja puvut palkitaan, samoin urheilukilpailujen voittajat. Minkäänlaista epätervettä kilpailua ei silti ole milloinkaan havaittavissa, vaan jokaiselle osoitetaan takuulla suosiota.

Ja tämän viikonlopun runsailla hengellisillä eväillä nämä Suomen nuorison kirkkaimmat tähdet, maamme tulevaisuuden suurimmat toivot, jaksavatkin taas jatkaa kokonaisen vuoden ylevän itsensä kehittämisen merkeissä. Mielessä kajastaa jo odotus seuraavan vuoden Ropeconista.


(Mr. Niilo Paasivirta)