Rikas, komea, kuuluisa ja älykäs - ja sen varjopuolet!

6.2.2004

Olen varsin hyvin tietoinen siitä, kuinka suuret määrät tavallisia suomalaisia kahdehtivat meidän rikkaiden, komeiden, kuuluisten, vaikutusvaltaisten ja älykkäiden valiojoukkoon kuuluvien elämää. Nytpä tahdonkin varoittaa, että on tässä asemassa omat varjopuolensakin.

Ensinnäkin yksityisyyttä ja rauhaa on vaikea saada. Suuret määrät ihmisiä haluavat paistatella suosiossani, ja usein tuntemattomatkin tunkeilevat seuraani. En voi käydä lähikaupassa ostamassa reikäleipää ja piimää, ilman että joku tulisi kyselemään minulta tyhmiä tai pyytämään nimikirjoitusta. Mihinkään tavalliseen baariin en uskaltaudu, koska suuri joukko naisia tulee välittömästi "iskemään" minua ja kilpailemaan keskenään. Tilanteet voivat kehittyä lähes mellakaksi.

Kun on yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa, tuntee alati myös suunnattoman vastuun painavan harteilla. Päättäjät janoavat jokaista mielipidettäni, ja ne otetaan erittäin vakavasti. Näin ollen joudun aina hyvin tarkasti punnitsemaan sanojani, koska ne vaikuttavat usein tuhansien, jopa satojen tuhansien ihmisten elämään ja niillä voi olla vuosien ja vuosikymmenien ajan vaikutusta maassamme.

Rikkaus ja loputtomat rahavarat eivät ole yksinomaan siunaus. Minun on kuitenkin huolehdittava sijoituksistani, sillä niiden varassa on kymmenien tuhansien ihmisten työpaikka, vaikka omaa varallisuuttani eivät suuretkaan konkurssit vielä heilauta millään tavalla. Koska meidän erittäin varakkaiden ei tarvitse työskennellä, on minunkin herkeämättä kehitettävä itselleni tekemistä, jotta en pitkästy. Tässä suhteessa olen onnellisessa asemassa, sillä kirjoitustyö ja tavattoman laaja maailman asioihin perehtyminen eivät koskaan "tule valmiiksi", ja näin ollen tuskin ehdin pitkästyä eläessäni.

Jos olisinkin vain rikas ja kuuluisia, niin se olisi vielä melko helppoa. Mutta harvinaislaatuisten älynlahjojeni "ansiosta" olen myös tiedeyhteisössä hyvin merkittävä henkilö. Päättäjät ja tiedemiehet hyvin monilta aloilta kysyvät hyvin usein neuvoani. Kutsuja seminaareihin, puhujaksi ja asiantuntijaksi saapuu jatkuvasti. Usein joudun ikäväkseni kieltäytymään kutsusta.

Kun näihin muihin asioihin vielä yhdistetään harvinaisen komea ulkomuoto, seurauksena on jatkuva "sopulilauman" (lehdistön) suorittama ajojahti. Uutisia ja kuulumisia ollaan jatkuvasti kyselemässä, haastattelupyyntöjä satelee postin, puhelimen ja netin välityksellä, ja paparazzit ovat alati seurailemassa kameroineen.

Nuoret: älkää siis välttämättä pyrkikö yhteiskuntamme huipulle, jos ette ole valmiit raskaaseen taakkaan ja julkisuuteen, joka vaatii myös esimerkillistä elämistä niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Myös teitä tavallisia "taviksia" tarvitaan. Jokaisen ei tarvitse olla rikas, komea, kuuluisa, älykäs merkkihenkilö.


(Mr. Niilo Paasivirta)