Rallit on kiellettävä!

20.8.1998

Täällä Jyväskylässä alkaa jo teillä näkyä se tapahtuma, mikä tämän paikkakunnan pysyväksi riesaksi on juurtunut. Nimittäin "Suurajot" - eli nykyään "Nestettä Päässä Rally Finland". Välillä se oltiin jo siirtämässä "Tampereen Suurajoiksi", mikä olisi ollut aivan mainiota, mutta eipä näin sitten tietenkään tehty, "urheilun" ystävien vaatimuksesta.

Jo nyt Jyväskylän kaduilla ja ympäristössä kaahaavat mahtavat Suurajajat, maailman parhaat ja nopeimmat autoilijat, joilla on erivapaus kaikista liikennesäännöistä ja laeista. Nämä, aina miespuoleiset, autoilijat, joilla on kaikilla uusi, hieno auto ja kännykkä, käyttäytyvät liikenteessä kuin ralliajon mestarit. Jokaisen muun on heitä poikkeuksetta väistettävä ja heillä on aina etuiluoikeus kaikissa tilanteissa. Sormi hakeutuu heillä herkästi äänitorvelle jos joku muu on tiellä sekunnin murto-osankaan. Nopeusrajoitukset ovat heidän mielestään tarkoitettu heikoille ja köyhille: itsehän he ovat puolestaan kaikki keskimääräistä parempia ajajia joten heillä on oikeus ajaa aina nopeasti. Oletteko muuten huomanneet että heillä kännykän koko on ainoa, jossa kilpaillaan kenellä on pienin?

Malli tähän käyttäytymiseen on saatu erilaisista ralleista, joista eräs vastenmielisimmästä on juuri "Jyväskylän Suurajot" - sen idioottimainen kaupallinen sponsorinimi tänä vuonna olkoon "Nestettä Päässä Rally Finland". Kyseisen "urheilu" tapahtuman sponsoreista täytynee ottaa selvää jotta voi alkaa välittömästi boikotoida kyseisten puljujen kaikkia tuotteita.

Kannattaisiko Veikkauksen järjestää Suurajojen tiimoilta Kuolemanveikkaus, jossa arvuuteltaisiin montako ihmistä ajoissa tänä vuonna kuolee? Itse veikkaan, että tänä vuonna (1998) kuolee kolme ihmistä. Mutta sehän nähdään kohta.

Jos näitä mielipiteitä esittää, alkavat välittömästi ne tutut "niin, mutta kun" -vastaväitteet. Ensimmäiseksi: "Niin, mutta kun ralliautoilussa kehitetyt asiat parantavat autojen turvallisuutta"! Tämähän on täyttä roskaa: ei niitä ruumiskokeita ja törmäystestejä ralliautoja varten tehdä.

Vaikka rallit parantaisivatkin turvallisuutta, on tosiasia, että ralleissa kuolee ihmisiä kasoittain, ja toiseksi, rallista Suomen Maailman Parhaat ajajat, nuo kännykkämiehet firman autolla, saavat vaikutteita ajaa täysillä etuillen joka paikassa. Mielipidemittauksetkin kertovat, että kaikki nämä "Suurajajat" - itse asiassa yli 90% Suomen autoilijoista - ovat keskimääräistä parempia autoilijoita. Omasta mielestään. Eli rallien vaikutus liikenteen turvallisuuteen on todellakin pelkästään huono!

Yksi asia on myös se että rallit ovat vastenmielistä tuhlausta. Eikö uusiutumattomia luonnonvaroja voitaisi käyttää paremminkin kuin täysin joutavaan hurjasteluun, joka pelkästään kuluttaa ja saastuttaa, eikä tuo mitään hyödyllistä yhtään minnekään.

Samat argumentit sopivat veneralleille, formula 1:lle ja kaikelle muullekin "moottoriurheilulle", joka ei todellakaan ansaitse "urheilu" -nimitystä!

Rallit ja kaikki vastaava joutava tuhlaus olisi kiellettävä. Heti.

P.S. Laajavuoren Rantasipi-hotellin pihalla on jo muutaman yön ajan palanut sarja suunnattoman voimakkaita valonheittimiä, jotka heijastavat taivaalle pyöriviä valoja, tähtiharrastajien kiusaksi. Kiitos, "Nestettä Päässä Rally Finland", että pilasitte meteoriparven katselun! Kiitos! Kiitokseksi kyseinen pulju, Jyväskylän surkein mutta kallein hotelli muuten, ja kaikki Rantasipi-hotellit ovatkin tästä lähtien ehdottomassa boikotissa.


(Niilo Paasivirta)