Presidenttipelin uudet säännöt!

24.4.2005

Lieköhän presidenttiehdokkaat ottaneet mitään oppia vuosien takaisista presidenttipeleistä? Ainakaan viime kerralla ei, Halosen onneksi, kukaan ollut ottanut, vaan kaikki pelasivat samalla tavalla. Ajatteleva ja asioista perillä oleva ehdokas olisi voittanut jo silloin kirkkaasti, jos olisi osannut vähänkin asettua tavallisen kansan asemaan.

Vaikka itse en missään mielessä kuulukaan tavallisen rahvaan, tuon lähiöiden harmaan, ankean tuulipukukansan joukkoon, olen kuitenkin laajan yhteiskunnallisen kokemukseni pohjalta tietoinen massojen ajattelutavasta. Nykyisten presidenttiehdokkaiden on jo myöhäistä aloittaa peli niillä säännöillä, joilla voitto on varma, joten voin huoletta paljastaa nämä keinot. Ja seuraavissa vaaleissahan samat konstit eivät enää päde.

Televisio on ilman muuta ylivoimaisesti tärkein kanava, joka ratkaisee presidentin. Toiseksi tärkeimpänä ovat iltapäivälehdet. Kun nämä kaksi mediaa ottaa haltuunsa, tulee väistämättä valituksi. Televisio ja iltapäivälehdet sanelevat suurille massoille, mitä näiden on ajateltava.

Ja televisiossa tärkeimmät asiat ovat kotimaiset viihdeohjelmat, toisena kotimaiset TV-sarjat, ja kolmanneksi kotimaiset ns. reality-showt. Eli: presidenttiehdokkaan, joka olisi halunnut varmistaa voittonsa, olisi pitänyt aloittaa kunto-ohjelma jo hyvissä ajoin, ja ilmoittautua kaikkiin TV-ohjelmiin ja vielä tunkea TV-sarjoihinkin cameo-rooleihin, jos suinkin mahdollista.

Ajatelkaapa tätä listaa: Big brother, Bumtsibum, Haluatko miljonääriksi, Idols, Ihana aamu, Kotikatu, Levyraati, Popstars, Salatut elämät, Suuri seikkailu, Uutisvuoto ja Yllytyshullut. Sanomattakin on selvää, että mikäli joku presidenttiehdokas olisi esiintynyt kaikissa noissa ohjelmissa, valinta olisi jo etukäteen täysin varma! Jopa puolet noista saattaisi jo riittää. Lisäksi ko. ohjelmiin pääseminen ja niissä kohtalaisesti pärjääminenkään eivät paljon vaadi.

Muutama presidenttiehdokas tai näiden liepeillä liikkuva henkilöhän on jo tempaissut Uuno-elokuvissa yms., mutta selvästikään asiaa ei ole lainkaan osattu hyödyntää. Lisäksi homma on pilattu hankkimalla vääränlaista iltapäivälehtilööppiä.

Iltapäivälehtien käsittely onkin jo hieman vaikeampaa. Toisaalta ei ole väliä, millaisia lööppejä tulee, kunhan niitä tulee. Suuret määrät "salarakkaita" ei haittaa yhtään - paitsi, jos asiaan liittyy avioero tai jotain muuta, josta moraalinen enemmistö tuntee syvää närkästystä.

TV:n viihdeohjelmiin osallistuminen tuo kuitenkin automaattisesti pienempiä lööppejä, joidenkin osalta suurempiakin. Niiden kautta iltapäivälehdetkin automaattisesti siirtyvät suotuisalle linjalle ja tätä kautta kasvattavat ehdokkaan suosiota.

Onneksi nykyiset presidenttiehdokkaat eivät enää mitenkään ehdi noudattaa koko ohjelmaa. Ja tästä seuraavissa presidentinvaaleissahan asiat ovat jo ihan toisin; "tosi-tv":n tilalle on mitä todennäköisemmin tullut jo jotain aivan muuta. Minä luonnollisesti osaan jo aavistaa sen ajan trendit, mutta katsotaan, jos joku niihin presidentinvaaleihin osallistuva haluaa palkata minut konsultiksi. (On nimittäin mahdollista, että en lukuisista pyynnöistä huolimatta suostu silloinkaan ehdokkaaksi itse.)


(Mr. Niilo Paasivirta)