Palveluita voisi muuttaa maksullisiksi!

20.11.2000

Aamuisin työvoimatoimiston ovella näkyy aina odottelevan suuri, harmaa joukko työttömiä. Kuinkahan moni niistäkin on menossa käyttämään ko. palvelua todellisen tarpeen pohjalta? Ettei vain suurin osa noista loisista kuitenkin olisi vain hakemassa sitä paperia, jolla voivat lähteä nostamaan Kelasta kalliita veronmaksajien rahoja.

Onko siinä järkeä, että tuollaisiin hyödyttömiin vätyksiin tuhlataan työvoimatoimiston virka-aikaa. Rehelliset kunnon ihmiset, jotka ovat tosissaan etsimässä töitä, joutuvat noiden saivareiden takia odottamaan työvoimatoimistossa tuntikausia, siinä harvinaisessa tapauksessa, että rehellisellä ihmisellä on joskus sinne asiaa.

Mutta näihin ongelmiin on olemassa ratkaisu. Muutetaan erinäisiä palveluja maksullisiksi. Esimerkiksi työvoimatoimiston palvelut olisi hyvä hinnoitella mahdollisimman pian. Palvelumaksut karsisivat turhat ihmiset nopeasti pois työvoimatoimistosta häiritsemästä ja kunnon ihmisten aikaa kuluttamasta.

Toinen tärkeä kohde, jonka palvelut olisi muutettava nopeasti maksullisiksi, on maamme yleiset kirjastot. Tällä tavalla kalliita, veronmaksajien kustantamia kirjoja ei kuka tahansa työtön kävisi kahmimassa itselleen turhaan. Jos työtön jotain kirjaa todella tarvitsee, hän voi kuitenkin sen kohtuullisen maksun (esim. 2 euroa per lainaus) suorittaa, jos ei pysty kunnon ihmisten tapaan ostamaan kirjoja itse.

Terveydenhoitopalveluiden osaltahan maksullisuuteen ollaankin jo pikku hiljaa onneksi pääsemässä. Mielelläni näkisin sellaisen kehityksen, että kaikki terveydenhoitopalvelut yksityistettäisiin. Tällä tavalla me kunnon ihmiset olisimme vihdoin tasa-arvoisia työttömien loisten kanssa, jotka kuluttavat suunnattomat määrät terveydenhoitomme kalliita resursseja turhaan.

Erittäin suotavana näkisin yksityisautoilijoilta vuosittain kerättävän autojen käyttömaksun. Myöskin maamme moottoriteillä voitaisiin aivan hyvin kerätä tiemaksuja. Automarketeissa käydessäni parkkipaikat ja marketit ovat jatkuvasti, kaiken päivää, täynnä työttömiä, joilla on tietysti aikaa ruuhkauttaa joka ikinen paikka. Useimmat työttömät herrastelevat automarketteihin omalla autolla. Käyttömaksut karsisivat mukavasti turhia autoilijoita pois liikenteestä. Ehkä käyttömaksut voitaisiin sitoa työttömyyteen siten, että vain työttömät maksaisivat auton käyttömaksua.

Ja mikäli maamme politiikka todellakin on menossa, kaikkien kansainvälisten sopimusten, poliisin perustellun mielipiteen, ja selvän talonpoikaisjärjen vastaisesti siihen suuntaan, että huumenarkkaririkollisille jaellaan puhtaita ruiskuja, pitäisi tuommoinen jakelu ehdottomasti olla maksullinen, mieluiten siten, että rehellisten veronmaksajien rahoista ei tarvitsisi uhrata penniäkään, vaan että nuo rikolliset maksaisivat huumevehkeistään täyden hinnan. Miksi muuten poliisi ei pidätä huumeruiskuja vaihtamaan tulevia narkkareita? Huumeiden käyttöhän kuitenkin on maassamme edelleen rikos.

Selvää on, että Kelan palvelut ovat myös yksi kaikkein kiireellisimmistä maksulliseksi muutettavista palveluista. Kela jos mikä on täynnä turhia asiakkaita, jotka tuntuvat viettävän kaiken aikansa erilaisia korvauksia anellen. Miksi nuo ihmiset eivät samalla vaivalla voisi mennä jonnekin töihin, jos he pystyvät jonottamaan virastoissa ja kirjastoissa kaiket päivät, ja ruuhkauttamaan automarketit omilla autoillaan.

Hyvä asia olisi erilaisten käyttömaksujen jne. osalta myös liittää niitä osittain puolueiden jäsenyyteen. Isänmaallisten oikeistopuolueidemme Kokoomuksen ja Kristillisten jäsenten ei esimerkiksi tarvitsisi maksaa auton käyttömaksua, koska se on markkinatalouden vastaista, ja näiden hyvien puolueiden jäsenethän kannattavat vapaata markkinataloutta. Vasemmistopuolueiden kuten SDP:n jäsenet, sekä ne kansalaiset, jotka eivät ole liittyneet mihinkään puolueeseen, maksaisivat luonnollisesti täydet palvelu- ja käyttömaksut.


(Mr. Niilo Paasivirta)