Opiskelijoiden tukia alennettava!

23.3.2000

Länsimaisen yhteiskuntamme eräänä varjopuolena on opiskelijoiden "aktiivisuus", mikä tarkoittaa heidän jatkuvaa valitustaan, vaatimuksia, mielenosoituksia, julkisen keskustelun vaatimuksia ja kaikenlaista häiriköintiä, mikä ei millään tavalla liity heidän opiskeluunsa. Kummallisia tuollaiset valitukset, sillä opiskelijoillehan maksetaan kalliita verovaroja sellaisia määriä, että rehellinen ihminen eläisi moisella rahasummalla suorastaan ylellisesti!

Tässä mielipiteessäni esitänkin siis todisteena opiskelijan budjetin, joka havainnollistaa opintotuen liiallista määrää suhteessa niihin menoihin, joita rehellisellä opiskelijalla pitäisi olla. Hintatasona on vuoden 2000 kevät.

Laskekaamme, että kuukauden opintotuki riittää 31 päiväksi - viranomaiset voivat helposti tehdä tarvittavat vähennykset, kun kyseessä on sellainen kuukausi, jossa on vähemmän päiviä. Seuraavaksi tarkastelemme opiskelijan menojen eri osa-alueita tärkeysjärjestyksessä:

 1. Opiskelumenot

  Näihin laskemme kynät, kansiot, paperit, oppikirjat ja sen sellaiset. Yksi kynä kuukaudessa riittää mainiosti, ja sellaisen saa muutamalla markalla. 2 kansiota lukuvuodessa on jo ylellistä (á 15 mk). Paperia kulunee 100 kpl kuukaudessa, hinta 10 mk. Pääosan oppikirjoista voi lainata, mutta olettakaamme, että jopa 3 kirjaa on ostettava lukuvuodessa (300 mk).

 2. Matkakulut

  Reipas opiskelija toki kävelee tahi pyöräilee, joten laskemme vain vaikeiden kelien aikana tarvittavat bussimatkat, noin 20 mk päivässä, ja 4 päivänä kuukaudessa (yhteensä 80 mk). Opiskelija-alennusten kera bussia voi käyttää jopa useamminkin.

 3. Ruoka

  Terveellinen ravinto ei todellakaan ole kallista. Esimerkiksi makaroni (yksi pussi 2,50 mk ja riittää 3 päiväksi), hyvä leipä (noin 10 mk, riittää 2 päiväksi), tonnikala (purkillinen riittää päiväksi). Vesi on lähes ilmaista, laskekaamme juomalle kuitenkin 1 mk päivässä, eli silloin voidaan herkutella välillä jopa mehulla ja teellä. Hyvin harkitut ruokaostokset, ja päivän ravintobudjetiksi riittää aivan mainiosti 10 mk - jolla pystyy myös herkuttelemaan. Reipas opiskelija voi myös poimia ja säilöä sieniä ja marjoja. 10 mk päivässä on jopa liikaakin, mutta sallikaamme tämän verran ylellisyyttä ahkeralle opiskelijalle.

 4. Vuokra

  Varaamme vuokraan 850 markkaa kuukaudessa, tällä summalla pitäisi löytyä jo varsin hyvä opiskelija-asunto.

 5. Vaatetus

  Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat niitä paikkoja, joista viisas opiskelija hakee välttämättömät vaatteet. Näin ei kuukaudessa tarvita kovin suurta budjettia. Viisaalla harkinnalla ja vaatteiden hyvällä hoidolla kuukauden vaatebudjetiksi riittää mainiosti 100 mk. Noin suurella summalla pystyy mainiosti hankkimaan jopa edustavan puvun tärkeitä tilaisuuksia varten.

 6. Muut menot

  Kolehtiin, hyväntekeväisyyteen, kirkollisveroon ja sen sellaiseen voimme varata noin 500 mk lukuvuodessa. Tästä summasta otetaan myös pakolliset opiskeluun liittyvät maksut, joita esimerkiksi yliopistoissa on.

Menot yhteensä kuukaudessa ovat laskujeni mukaan noin 1380 markkaa. Useimmille opiskelijoillehan jää jopa ylimääräistä rahaa säästöön! Sitäpaitsi opiskeluhan ei todellakaan estä osa-aikatyön tekemistä. Luulevatko nykyiset opiskelijat, että jo oppilaitoksista valmistuneet, työelämässä olevat kansalaiset muka olivat opiskeluaikanaan passiivisia puurtajia? Ehei, kyllä se vankka työkokemus on omin käsin ja kovalla työllä ansaittu!

Kerrassaan naurettavaa alkaa jo olla nykyisen pullamössösukupolven ainainen valitus. Tämä muoti lienee perua USA:n 60-luvun hippiliikkeestä ja huumeiden yleistymisestä maassamme. Joku kuri pitäisi näille nykynuorillekin saada. Pieni, äänekäs vähemmistö kitisee jatkuvasti, kun kuitenkin suuri osa opiskelijoista ei ole lähtenyt oppilaitokseen anarkisti-hippi-aktivistiksi, vaan nimenomaan opiskelemaan! Miksei noille rehellisille, isänmaallisille kansalaisille voida antaa opiskelurauhaa? Miksi kaikenlaiset pitkätukat saavat räyhätä aivan miten huvittaa?


(Niilo Paasivirta)