Oletko sinäkin varas?!

1.10.2006

Menisitkö sinä kirjakauppaan ja varastaisit kirjan? Eli kävelisit vaan suoraan sisään, hyllyn luokse, ottaisit kylmän viileästi kirjan käteesi ja kävelisit ulos maksamatta? Ehkäpä sinä huomaamattasi teet näin melkein joka päivä. Niin, juuri sinä!

Nimittäin tiedon lataaminen internetistä on aivan sama asia kuin varastaisit kirjoja kirjakaupasta maksamatta. Jokainen sinun internet-sivuiltasi varastama tieto vahingoittaa kustantamoja. Syyllistyt de jure varkauteen joka kerta, kun etsit internetistä jonkin tiedon, joka olisi löytynyt jostain hakuteoksesta.

Tähän asiaan minä olen ehdottanut ratkaisua jo vuosia sitten! Mutta ovatko päättäjät yhtään millään tavalla yrittäneetkään tehdä asialle lainkaan mitään? Niin, huumorin kukkahan se on se kaikkein hauskin kukka. On hulvattoman huvittavaa ajatella, että päättäjät eduskunnassa tekisivät jollekin oleellisen tärkeälle asialle jotain. Ja kuvitella, että päättäjät tietäisivät jotain jostain internetistä, hah-haa, hah-haa!

Tavallaan päättäjien taholta on itse asiassa nähty jonkinlainen veltto, saamaton yritys yrittää ajaa jotakin muutosta kirjastomaksuihin. Tämä puolivillainen yritys ei taida olla vielä lähelläkään edes sitä, että vaalien jälkeen ehkä alettaisiin jo miettiä sellaisen komitean perustamista, joka päättäisi siitä, että mikä valiokunta alkaa suunnitella kokouksia, joissa mietittäisiin asian valmistelujärjestyksen suunnittelukokouksia.

Kirjastomaksujen korotushan ei alkuunkaan poista törkeää, miljoonien ihmisten joka päivä harjoittamaa törkeää tiedon varastamista internetistä. Sillä lähinnä palautettaisiin kustantamoille naurettavan pieni osa niistä miljardeista euroista, jotka niiltä on varastettu kirjastojenkin taholta. Se ei ole edes aavistus siitä, mitä pitäisi internetin suhteenkin tehdä.

Jälleen kerran on vedottava myös lasten vanhempiin ja opettajiin. Alkakaa painokkaasti kasvattaa lapsianne, takokaa heille päähän millä tahansa keinolla, että tiedon katsominen internetistä on varkaus! Vanhemmille vinkki: joka kerta, kun lapsi katsoo jonkin tiedon internetistä eikä hakuteoksista, rankaiskaa lasta ja vähentäkää sen viikkorahasta 10 senttiä.


(Mr. Niilo Paasivirta)