Liukas keli pelastaa ihmishenkiä!

7.11.2002

Jouduin kerrankin lukemaan lehdistä mukavan uutisen: liukas keli oli pelastanut tyttösen jäämästä bussin pyörien ruhjottavaksi. Tämähän osoittaa jälleen sen tosiseikan, jonka kaikki ajattelevat ihmiset ovat tietysti jo tienneetkin, mutta josta harvoin rohjetaan puhua.

Liukas keli parantaa liikenneturvallisuutta. Kun tiet ovat talvisin todella liukkaita, pysyvät hyvät autoilijat alati valppaana ja tarkkaavaisina. Kun autossa on riittävästi vääntöä, kuljettaja on kokenut mies, ja alla ovat asianmukaiset nastarenkaat, liukas keli on kaikkein turvallisin vaihtoehto.

Päättäjien olisikin nyt aika ryhtyä tiukkoihin toimenpiteisiin. Ensimmäinen asia on ehdottomasti teiden suolauksen lopettaminen! Teille levitettävä moska aiheuttaa pelkästään kuluja ja haittaa. Se ruostuttaa hienojen autojen pellit pilalle, ja suola lentää auton laseille ja sotkee ne läpinäkymättömäksi. Tiesuola houkuttelee hirvet ja porot teille maistelemaan sitä. Ja tuo saaste myös pilaa pohjavedet.

Joutava hiekan kylväminen joka paikkaan on myös lopetettava. Jos mies on niin huono autoilija, että ei pääse mäkiä ylös ilman hiekkaa, olisiko aika siirtyä potkukelkan käyttäjäksi? Hiekka likaa autot ja jauhautuu saastuttavaksi ja likaavaksi pölyksi ja mudaksi.

Jatkuva pikkuisenkin lumikerroksen auraaminen on myös pelkkää tuhlausta. Onko siinä mitään mieltä, että työnnetään jokaisen pihan eteen suuret lumikasat kaksi tai useampikin kertaa päivässä? Kun ratissa on taitava mies, ja alla tehokas auto, ei muutaman sentin lumikerros tuota mitään ongelmia.

Huonot autoilijat karsiutuvat näillä toimenpiteillä myöskin automaattisesti pois liikennettä hidastamasta. Sen jälkeen voimme vihdoin nostaa nopeusrajoitukset etanavauhdeista takaisin niiden luonnollisiin lukemiin, eli moottoriteillä rajoitusta ei tarvita ollenkaan, valtateillä 140-180 km/h, maanteillä 120-160 km/h, taajamissa 80-100 km/h.

Päättäjät: antakaa meidän hyvien autoilijoiden ajella rauhassa ilman turhanaikaisia esteitä ja hidasteita. Tästä lähtee sujuva ja myöskin turvallinen liikennekulttuuri liikkeelle. Jokainen, joka on hiukankaan tutustunut ulkomaisiin käytäntöihin, on mielipiteitteni kanssa aina samaa mieltä.


(Mr. Niilo Paasivirta)