Sujuvan liikenteen teesit!

2.7.2002

Viime aikoina jokaista autoilevaa miestä on syönyt suomalaisen liikenteen jatkuva hidastuminen ja vaikeutuminen. Tärkeimpänä syynä hidasteluun ovat tietenkin huonot autoilijat, jotka tulevat meidän ammatikseen autoa ajavien tielle häiritsemään. Mutta muitakin syitä on. Näin ollen nyt on vihdoinkin tuotava julkisuuteen ne keinot, joilla voimme parantaa liikenteen sujuvuutta 500%.

Ajovalojen käyttöpakko pois
Onko siinä mitään mieltä, että tuhlataan polttoainetta ajovalojen polttamiseen keskellä kirkasta päivää? Jos ei näe autoja, joilla ei ole ajovalot päällä, kannattaa mennä silmälääkäriin.
Turvavyön käyttöpakko pois
Nykyaikaiset autot ovat turvallisia. Turvatyynyt ja muut turvalaitteet, sekä hyvin suunniteltu auton kori suojaavat kuljettajan ja matkustajat täydellisesti. On ihan turha räplätä joka välissä sen turvavyön kanssa. Vyön voi laittaa vaikka sitten kun ei ole joka tapauksessa nousemassa autosta kohta.
Nastarenkaat on kiellettävä
Nastarenkaat syövät tiet täyteen uria, jolloin niitä ollaan jatkuvasti paikkaamassa, mikä puolestaan tarkoittaa tietöitä, eli hidasteita teille. Jokainen normaali ihminen pystyy ajamaan talviolosuhteissa esimerkiksi kitkarenkailla. Jos ei pysty, pysyköön poissa muita hidastamasta!
Sumuvaloja ja pitkiä valoja pitää saada käyttää aina kun haluaa
Nykyaikaiset sumuvalot ja pitkät valot eivät häikäise muita. Jos eivät silmät kestä pienintäkään valoa, ei ole mitään syytä mennä auton rattiin muita hidastamaan ja liikennettä häiritsemään.
Kännykkään pitää saada puhua koska haluaa
Täytyy olla tosi tumpelo jos ei osaa ajaa autoa ja pidellä kännykkää samaan aikaan. Mämmikourat ja sählärit hankkikoot hands freen, tai sitten pysykööt pois liikenteestä muita häiritsemästä.
Liikennevalot on poistettava kokonaan
Aina välillä, kun liikennevalot ovat syystä tai toisesta pois päältä, jokainen kunnollinen autoilija huomaa, että ilman niitä liikenne sujuu paljon paremmin. Jokainen normaali ihminen osaa taatusti mennä risteyksen läpi ilman turhanpäiväisiä valoissa odotteluja. Jos ei osaa, parempi sitten pysyä pois auton ratista.
Linja-autoille laitteet, jotka estävät niitä lähtemästä pysäkiltä eteen ennen kuin ovet on kiinni ja vilkku päällä
Linja-autonkuljettajat käyttävät taajamissa oikeuttaan tulla eteen väärin. Kun ei mikään muu auta, on sitten laitettava autoon tällaiset laitteet. Toinen hyvä vaihtoehto olisi poistaa linja-autojen pysäkiltä eteentulo-oikeus, kun kuskit kerran eivät osaa käyttää sitä oikeuttaan kunnolla.
Auton, jonka taakse kertyy yli 3 auton jono, on ensi tilassa pysähdyttävä P-paikalle tai pysäkille päästämään muut ohi
Mieluimmin me hyvät autoilijat tietysti näkisimme, että tällaiset jononkerääjät käyttäisivät sitten niitä vanhoja teitä, eivätkä tulisi pikatielle hidastamaan muita.
Talvirajoitukset pois
Jokainen normaali ihminen osaa ajaa tilanteen mukaan sopivaa nopeutta. Jos ei normaalilla talvikelillä pysty ajamaan vähintään 100 km/h, on paras sitten matkustaa vaikka linja-autolla.
Teiden suolaus on lopetettava kokonaan
Tiesuola ei hyödytä yhtään mitään, päinvastoin, se pilaa autot ja lasinpyyhkijät. Emme todellakaan halua, että kura lentää talvikeleillä.
Nopeustöyssyt pois
Nopeustöyssyt lähinnä romuttavat autoja ja hidastavat liikennettä - turvallisuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.
Nopeusrajoitukset kokonaan pois
Naurettavat etanavauhdit sopivat varmaankin hevoskärryille, mutta hyvällä autolla kannattaa ajaa ihan kunnollista nopeutta. Jos ei pysty käyttämään autonsa ominaisuuksia, on parempi myydä sitten koko auto pois.
Autovero pois
Onko siinä mitään järkeä, että Suomessa täytyy ajaa järjettömän ahneen verotuksen takia ikivanhoilla autoilla? Autoveron poisto parantaisi turvallisuutta ratkaisevasti, kun ihmiset voisivat hankkia hyvän, uuden auton. Uudet autot myös saastuttaisivat paljon vähemmän. Pitkässä juoksussa autoveron poistaminen lisäisi valtion tuloja, eikä vähentäisi. Ja mihin se autovero menee? Eipä näytä ainakaan teiden kunnostamiseen menevän.
Polttoainevero pois
Kerätään se vero vaikka maidosta. Maito on pikkulasten juoma, ja sen kittaaminen aikuisena on täysin joutavaa touhua.
Tiemaksuja ei saa milloinkaan ottaa käyttöön
Sanomattakin on selvää, että kaikkien teiden, kun ne kerran on kalliilla verorahoilla rakennettu, täytyu myös olla meidän kunnollisten autoilijoiden käytettävissä ilman eri maksua.

Tässäpä vinkkejä päättäjille noin aluksi. Näistä kohdista kun aloitetaan, niin johan alkaa liikenne sujua.


(Mr. Niilo Paasivirta)