Röyhkeät jalankulkijat ja pyöräilijät!

31.5.1999

On kertakaikkiaan iljettävää, miten tavattoman huono kuri nykyisillä nuorilla jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on! Liikenteessä käyttäydytään todella törkeästi ja täysin piittaamatta liikennesäännöistä saatikka muista ihmisistä!

Nuoret kävelevät tai ajavat pyörällä suoraan tielle, osoittivat jalankulkijoille suunnatut liikennevalot punaista tahi eivät, tai oli heillä väistämisvelvollisuus tai ei. Autot väistäkööt! Ja niinhän me rehelliset ihmiset tietysti teemmekin, päivästä toiseen, joka ajomatkalla kerta toisensa jälkeen.

Nyt olisi koulujen ja kotien tartuttava tähän epäkohtaan erittäin kiireellisesti ja ankarasti! Mikäli koulun oppilas käyttäytyy koulumatkalla liikenteessä huonosti, on se koulun vastuulla. Niinpä koulujen olisi järjestettävä koulumatkareiteille tarkkailijoita, jotta rikkomukset voitaisiin merkitä muistiin ja ilmoittaa poliisille. Putkareissu, kuulustelut ja ankarat sakot ovat ensimmäinen keino, jolla nuoret voidaan herätellä lainmukaiseen käyttäytymiseen!

Kotien vastuu on erittäin huomattava. On valitettava tosiasia, että lakimme estää kunnollisen kasvatuksen, johon Raamattumme mukaan kiinteänä ja luonnollisena osana kuuluu tietenkin ruumiillinen kuritus kepillä. Mutta näin emme voi siis tehdä, joten on tyydyttävä ankaraan arestiin, puhutteluihin ja muihin rangaistuksiin.

Mutta en usko, että kodeillamme on näinä tavattoman lepsuina ja jumalattomina aikoina enää mitään mahdollisuuksia saada nuoria kuriin. Siispä olisi lakiamme muutettava ankaralla tavalla; olisi sallittava jalankulkijan tahi pyöräilijän tyrkkääminen autolla nurin selkeissä lainrikkomistapauksissa. On selvää, että tilanne on niin paha, että kuria saadaan vain antamalla näille nuorisorikollisille muutama kipeä ruhjevamma ja mustelma!

Nuorten törkeästä liikennekäyttäytymisestä on kunnollisille kansalaisille ja liike-elämällemme suunnatonta vahinkoa, koska autot kuluvat ja polttoaineen kulutus kasvaa tavattomasti jatkuvissa hätäjarrutuksissa. Tappiot ovat miljardiluokkaa vuosittain.


(Niilo Paasivirta)