Lentoturvallisuutta on parannettava!

9.7.2008

Viime aikoina meedioissa on esitelty erilaisia käytäntöjä, joilla lentomatkojen turvallisuutta voisi parantaa. Ensinnäkin jokaiselle lentomatkustajalle laitetaan lamautusranneke, joka voidaan laukaista henkilökunnan toimesta. Se antaa niin kovaa sähköshokkia, että terroristi lamautuu täysin ja on helppo eliminoida. Toinen turvallisuutta parantava tekijä on jokaisen istuimen kohdalle asennettavat valvontakamerat ja -mikrofonit. Matkustaja, joka hikoilee ja näyttää hermostuneen tuntuiselta on terroristi ja hänen lamautusrannekkeensa voidaan heti laukaista.

Tämä ei minusta kuitenkaan vielä alkuunkaan riitä. Tuollaisen rannekkeen voi luultavasti sabotoida työntämällä rannekkeen ja ranteen väliin muoviliuskan. Jotkut terroristit ovat myöskin hyvin koulutettuja eivätkä missään vaiheessa näytä hermostumistaan.

Siksi ehdotankin, että jokaiselle lentokoneeseen pyrkivälle matkustajalle pitäisi tehdä täysi ruumiintarkastus, mukaanlukien ruumiinaukkojen tarkistaminen. Sanomattakin on selvää, että jokaisen matkustajan tarkat valokuvat, tuntomerkit, sormenjäljet ja DNA-näytteet tallennetaan sekä lähtö- ja tulomaiden viranomaisten tietokantoihin samassa yhteydessä.

Lisäksi matkustajat eivät saa viedä koneeseen mitään omia tavaroitaan. Ei edes vaatteita. Matkustajat on puettava oransseihin, helposti erottuviin haalareihin. Koska lentomatkoilla ei turvallisuussyistä ole enää syytä tarjota syötävää tai juotavaa - ruokailuvälineitä voi käyttää aseina tai ruoka-aineksista voi sekoittaa räjähteitä - voidaan jokaisen matkustajan kädet ja jalat myös kahlita vankoilla käsi- ja jalkaraudoilla tai nippusiteillä matkan ajaksi. Lentomatkustajien päähän on laitettava läpinäkymätön huppu tai vähintäänkin silmäside. Lisäksi olisi hyvä, jos jokainen matkustaja vielä matkustusmukavuuden parantamiseksi huumattaisiin sopivilla lääkeaineilla.

Nämä toimenpiteet eivät millään tavalla haittaa ketään rehellistä, ei-terroristi-matkustajaa. Kyllä he ymmärtävät, että kaikki tehdään vain heidän oman turvallisuutensa parantamiseksi. Eivätkä tällaiset pienet turvatoimet edes sinänsä millään tavalla vie sen enempää aikaa tai tee lennoista yhtään sen epämukavampia kuin esim. Finnairin lennot ovat nyt.

Eiköhän näillä konsteilla lentoturvallisuus hieman edes parane! Kaikki lentoyhtiöt voivat toki käyttää näitä ideoitani täysin vapaasti, kunhan avokätisistä rojalteista ja tekijänoikeuskorvauksista minulle päästään sopimukseen.


(Mr. Niilo Paasivirta)