Suomessa on maailman sairaimmat aikuiset!

17.5.2001

Tunnettu sanontahan on, että Suomessa on maailman terveimmät lapset, ja maailman sairaimmat aikuiset. Uusimman tutkimustiedon valossa eräät tärkeimmistä syistä tähän surulliseen tilanteeseen alkavat viimeinkin selvitä. Vaikka lastenhoito onkin Suomessa erittäin korkealla tasolla, muutamat asiat meillä on laiminlyöty!

Eräs kaikkein tärkeimmistä asioista, joka kaikille vastasyntyneille pojille olisi heti tehtävä, on ympärileikkaus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että penissyövän riski putoaa tällä keinolla heti olemattomaksi. Ympärileikkauksen vaikutukset ovat muutenkin siunaukselliset: se vähentää poikien itsesaastutusta tehokkaasti. USA:ssa lähes kaikki poikalapset ympärileikataan.

Joskus vastasyntyneen sukupuolesta voi olla epäselvyyttä. USA:ssa tämäkin asia on mitä parhaiten hoidettu: mikäli "poikalapsella" penis ei venytettynä ole vähintään 2,54 millimetriä (1 tuuma) pitkä, kyseessä on tyttö. Surkastunut penis leikataan heti pois ja lapsi muotoillaan kirurgisesti terveeksi tytöksi. Sama pätee vastasyntyneisiin tyttölapsiin, joiden klitoris on pidempi kuin 0,9525 millimetriä (3/8 tuumaa). Silloin kyseessä on selvä epämuodostuma. Tällainen klitoris leikataan heti pois. Kun meillä näin on tieteellisesti tutkitut, valmiit mitat käyttöä varten, miksemme siis käyttäisi niitä?

USA:ssa jopa 2% syntyneistä lapsista on sukuelimiltään niin epämuodostunut, että niitä täytyy muotoilla kirurgisesti - tytöksi muotoilu tahi klitoriksen poisto ovat tärkeimmät näistä rutiinitoimenpiteistä. Selkeä tarve näille toimenpiteille on siis myös Suomessa. Ihmettelen, miksi epämuodostuneiden lasten annetaan olla täysin ilman heidän kipeästi tarvitsemaansa hoitoa! Epämääräisellä sukupuolella piinattu lapsi ei voi kasvaa terveeksi.

On myös pöyristyttävää, ettei poikia ympärileikata. Leikkaamattomuudesta kun on väistämättöminä seurauksina huono hygienia, inhoittavia tulehduksia ja vaivoja sekä itsesaastutusta. Suuret määrät miehiä myös kuolevat ennenaikaisesti penissyöpään koska tämä tärkeä toimenpide on laiminlyöty. USA:ssa ympärileikkausten määrä on huolestuttavassa laskussa. Tämän huonon kehityksen synkät tulokset tulemme siellä myöhemmin näkemään. Enää vajaa 60% pojista ympärileikataan, kun 1990-luvulla päästiin jatkuvasti yli 60% tuloksiin, ja 80-luvulla lähes 90 prosenttin!

Jatkossa voisimme myös leikata vastasyntyneiltä lapsilta samalla vaivalla umpilisäkkeen, joka on täysin turha "kapistus". Myöhemmällä iällä se kuitenkin tulehtuu, ja aiheuttaapa tulehdus joskus kuolemankin. Miksemme siis eliminoi tätäkin ongelmaa heti lapsena?


(Mr. Niilo Paasivirta)