Laiskat opiskelijat kuriin uudella menetelmällä!

25.11.2005

Jo 5 vuotta sitten kerroin, kuinka laiskat, veltot opiskelijat valittavat "pienistä" tuistaan aivan turhaan. Onko mitään parannusta tapahtunut? Ei ole. Eivät päättäjämme eivätkä etenkään nuo selkärangattomat, kalpeat olmit, nuo sohvaperunana velttona kaiket illat luvattoman TV:n ääressä löhöävät saamattomat nuoret, eli opiskelijat, ole yhtään millään tavalla korvaansa lotkauttaneet. Ainoa asia, mikä saa nykyäänkin opiskelijan parkumaan kovaan ääneen ja jopa kaduille protestoimaan on se, että kuinka "opiskelija-paroille" niin kovin hirveän vähän syydetään kalliita verorahoja.

Huolellisen ja pitkällisen tutkimuksen tuloksena olen kuitenkin päätynyt perusteltuun malliin, jonka avulla jopa aneeminen eukaryootti saattaisi jossain mielessä ehkä hieman ryhdistäytyä ja jaksaa juuri ja juuri jopa luennoillekin joskus! Jokaiselle ajattelevalle ihmiselle tämän asian luulisi olevan itsestään selvää, eikä sitä näin ollen tarvitse tässä edes ruveta käsittelemään.

Malli on siis opintoviikkoperustainen. Jokainen opintoviikkohan tarkoittaa sitä, että opiskelija tekee 40 tuntia täysiaikaista opiskelua, ja suoritus hyväksyttynä lasketaan hänelle ns. opintoviikoksi. Tutkintoon vaaditaan sitten näitä opintoviikkoja tietty määrä, ynnä tietysti myös lopputyö eli gradu.

Uudessa tukimallissa jokainen opintoviikko tarkoittaa sitä, että opiskelija saa viikon edestä opintotukea. Linja-autolippuun saa viikon verran matkoja, asunto maksetaan viikoksi, saa viikoksi ruokarahaa, ja niin edelleen. Malli on erinomaisen yksinkertainen ja näin ollen se vähentäisi tavattomasti byrokratiaa, mikä tietenkin takaa sen, että mallia eivät nykyiset poliitikot voisi ikinä missään tapauksessa hyväksyä. "Arvokkaita" virkamiehiähän jäisi heti välittömästi työttömäksi kymmeniä tuhansia!

Kun opintoviikkoperustainen malli on käytössä, voidaan opintotukea antaa jopa jonkin verran nykyistä runsaammalla kädellä. Kukaan opiskelija ei taatusti pitkitä opintojaan, jollei pitkittelystä saa opintoviikkoja, ja niitähän ei ns. "akateemisen vapauden" piirissä tapahtuvasta velttoilusta tietenkään saa.

Ahkera, säästäväinen opiskelija pystyy opintotuestaan säästämään rahaa myös sille ajalle, joka kuluu lopputyön tekemiseen. Sinä aikanahan ei opintoviikkoja saa, joten ei myöskään opintotukea.

Opinto-oikeutta ei tarvitse uudessa mallissa enää rajoittaa tiettyyn vuosimääräänkään. Opiskelkoot vaan opiskelijat kaikin mokomin ihan juuri niin monta vuotta kuin haluavat, tukea tulee kun tulee opintoviikkoja.


(Mr. Niilo Paasivirta)