Viikon listaykkönen - yhdellä napinpainalluksella!

21.10.2000

Miksi Suomessa tehdään niin paljon konemusiikkia? Onko siinä mitään järkeä, että levy-yhtiöt huolivat levyjä, jotka nelivuotias lapsikin voisi tehdä tietokoneella hetkessä? Yhdellä napinpainalluksella tietokone arpoo "musiikkikappaleen", ja taas on yksi uusi nuorison suuri tanssihitti syntynyt.

Levyttääkö enää kukaan muusikko Suomessa mitään muuta kuin tuota samaa muutaman markan kustannuksilla tehtyä konemusiikkia? Tässä alkaa jo epäillä, ettei kukaan enää edes osaa soittaa oikeita soittimia. Levy-yhtiöt ilmeisesti haluavat vain suoltaa syntetisaattoriroskaa mahdollisimman pian ulos.

Kerrassaan surullista ja naurettavaakin on se, että joku Darude on opetellut tietokoneella arpomaan juuri niitä samoja "sävellyksiä", jotka ulkomaillakin menevät viikon hittinä läpi, ja päässyt näillä "ansioilla" Englannin listoilla korkealle. Painetaan vain nappulaa, kun tietokoneeseen on ohjelmoitu oikeat luvut, ja taas on hitti valmiina. Ensi viikolla uusi. Ja nämä hitit unohtuvat jo parissa vuodessa kokonaan.

Suomen musiikki"kriitikotkin" ovat jo omaksuneet sen linjan, että arvostellaan hyväksi juuri se uusin konehittieurohumppa, joka on juuri nappulaa painamalla luotu. Ja oma lukunsa ovat eräiden "TV-ohjelmien" "musiikintuntijat", nuoria teknofaneja. Surullista on nähdä, kuinka nämä eurohumppaajat yrittävät haastatella esimerkiksi niitä muusikoita, jotka tekevät ihan oikeata musiikkia oikeilla soittimilla. Konehumppatyypit kun eivät ymmärrä musiikin teosta yhtään mitään, joten siinä on vaikea sitten haastatella.

Onko Bomfuk MC muka jotain musiikkia? Soittaja käynnistää CD:lle poltetun tietokoneella tehdyn taustan, ja siihen päälle "laulaja" puhuu todella surkeaa suomi-sössöenglantia, jolle nauravat englantilaiset harakatkin. Miten tämmöinen konesoopa voi menestyä yhtään ulkomailla, sitä en käsitä. Tietenkin ulkomaalaisten ymmärrys on niin heikko, etteivät he tiedä, että tätä "musiikkia" tehdään parilla napinpainalluksella mistään säveltämisestä mitään tietämättä.

Itse en koskaan kuuntele tätä yhden napinpainalluksen musiikkia. Se häpäisee oikean musiikin vuosisatojen mittaiset perinteet! Vuodesta toiseen tämmöinen synteettinen keinomusiikki vaan jaksaa nuoria kiinnostaa - jokainen hitti tietysti vain viikon pari, jonka jälkeen tietokoneet ovat aina valmiina arpomaan lisää.


(Mr. Niilo Paasivirta)