Kokkien salaliitto!

3.1.2000

Nyt tämä alkaa jo mennä kerta kaikkiaan liian pitkälle! Todisteita on jo kertynyt sen verran, että mitä ilmeisemmin kyseessä on laaja salaliitto. Ammattikoulun käyneet kokit ovat varmasti tämän salaliiton takana. Jokaiseen ilmestyvään keittokirjaan nimittäin ujutetaan tahallaan runsaasti tuhoon ja turmioon syökseviä ohjeita!

Esimerkiksi kirjassa "Ruokavuosi" (Oy Valitut Palat - Reader's Digest Ab, 1975), sivulla 179 on lihapyöryköiden ohje. Kohdassa 4 sanotaan: "pyöritä taikinasta kostein käsin pyöryköitä". Tätä kohtaa ovat salaliittolaiset hioneet huolella pitkään! Taivas tietää, minkälaiset naurut se aina herättää salaliiton salaisessa kokouksessa. Sillä jos lihapyöryköitä yrittää joku onneton pyöritellä kostein käsin, saa hän kätensä täyteen mähnää ja pyöryköistäkin tulee aika räjähtäneen näköisiä. Oikea tapa on pestä ja kuivata kädet huolella ennen pyöryköiden tekoa! Silloin homma sujuu kuin tanssi.

Ja toinen esimerkki: "Otavan Suuri Keittokirja" (Otava, 1993), sivulla 229, on lasagnen ohje. Lasagneen tarvitaan valkokastiketta, ja sen ohje samalla sivulla kehoittaa käyttämään 50 g voita ja 2,75 dl vehnäjauhoja. Kerrassaan käsittämätön määrä! MITENKÄÄN ei voi noin hirveää jauhovuorta paistaa 50 grammalla voita! Siitä tulee lähinnä kattilan pohjaan kiinni palanut kuiva, jauhoksi hajoava rieska. Epäilemättä salaliiton kokouksissa tämä kohta herättää joka kerta raikuvat naurut!

Sitten kirjassa "Pizza ja Pasta" kehoitetaan tekemään munapasta oikein aito italialaiseen tapaan. Ensin on laitettava ohjeen ilmoittama määrä jauhoja pöydälle, tehtävä niihin kuoppa ja kaadettava siihen muna ja neste. Tällä "aidolla" menetelmällä saa betonista tehtyä taikinaa, jota olisi vatkattava jollakin raskaalla hydraulisella vääntölaitteella! En jaksa uskoa, että italialaisillakaan kokeilla on hydrauliset käsivarret, joilla traktorinrenkaan kovuista taikinaa saisi vaivattua. Ja taas salaliittolaiset nauravat katketakseen.

Sellainen on noiden ilkeiden, ammattikoulun käyneiden kokkien salaliitto! Keittokirjojen tekijöitä emme voi tästä syyttää, he ovat epäilemättä toimineet salaliittolaisten hirvittävän uhan alla. Nyt olisi aika puuttua ankaralla kädellä ammattikoulujen toimintaan, jotta mafia voitaisiin niistä karsia!


(Niilo Paasivirta)