Kaikki turha pois - Suomi kohti tulevaisuutta!

22.3.2002

Jokainenhan tietää, mistä jatkuva lama johtuu. On sanomattakin selvää, että Suomen lama johtuu siitä, että täällä ei pysytä ajan hampaan hermolla, eikä seurata nykyajan vaatimuksia, kuten monissa muissa maissa. Olemme kohta jäämässä auttamattoman vanhanaikaisiksi, jos emme ryhdy kiireellisiin toimenpiteisiin! Onhan Suomi sentään Nokia-yhtiön entinen kotimaa, joten kyllä meillä pitäisi olla tietotaitoa johdattaa kansamme kohti uutta tulevaisuutta.

Ensinnäkin, vanhanaikainen tiedonvälitys on jo täysin turhanaikaista touhua. Nythän on niin, että jokaisella suomalaisella on jo riittävä pääsy maailmanlaajuiseen Microsoft Networkiin (jota ns. akateemisessa katsannossa nimitetään Internetiksi). Siksi paperille painettavat kirjat, lehdet ja sen sellaiset ovat jo täysin turhia. Ajatelkaa niitä valtavia kustannuksia, jota paperille painaminen tuo. Ja ajatelkaa suunnattomia jätemääriä, joita käytetty paperi tuottaa. Kun informaatio nykyään on melkein poikkeuksetta tietokoneessa, josta se paperille siirretään, on tämä toimitus selkeästi täysin turha. Kyllä kansa voi nykyään lukea ja katsella kaiken netistä.

Toiseksi, mobiili tiedonvälitys on tulevaisuuden ratkaisu. Siksi ns. lankapuhelimet olisi poistettava kiireesti käytöstä. Eihän siinä ole mitään järkeä, että vedetään kalliita puhelinkaapeleita joka paikkaan, ja käytetään suunnattomia summia niiden huoltamiseen täysin turhaan! Kännykkä korvaa täydellisesti lankapuhelimen, joka voitaisiin kieltää maassamme jo kokonaan. Voimme tietysti harkita postin oivan esimerkin mukaisesti lankapuhelinlaitteiden sijoittamista ns. laatikkopuhelimiksi lähimmän puhelinkeskuksen viereen. Siellä jokaisella lankapuhelimen omistajalla olisi lukittu laatikko, jossa hänen puhelinkojeensa sijaitsisi. Eihän puhelinyhtiöiden velvollisuuksiin voi kuulua puhelinkaapelien vienti heidän omasta keskuksestaan jonnekin yksityisasuntoihin! Ehei, vaan kyllä noiden laiskamatojen, jotka haluavat lankapuhelinkojeen, on tämä viimeinen ja kaikkein kallein kaapelinpätkä aivan itse vuokrattava erikseen, kaikista kuluista vastaten.

Mutta mobiilissa tiedonvälityksessäkin meidän on luotava harras katseemme jo tiukan ankarasti vain ja ainoastaan tulevaisuuden suuntaan! GSM-verkko on siis jo täysin aikansa elänyt. Se olisi kiireen vilkkaa lakkautettava kokonaan, koska uuden sukupolven matkapuhelinverkko on äärettömän paljon parempi, turvallisempi ja nopeampi, ja sallii mm. liikkuvan kuvan välityksen. Kun GSM-verkko lakkautetaan mahdollisimman nopeasti, saamme samalla maamme kännykkäkannan uusittua kertaheitolla. Kaikki vanhanaikaiset kännykät poistuvat automaattisesti käytöstä, kun niitä ei enää tueta.

Kun pääsemme lopultakin siihen vaiheeseen, että jokaisella kansalaisella on kuvakännykkä, pääsemmekin jo mahtaviin säästöihin! Esimerkiksi julkiset lääkärien vastaanotot voidaan lakkauttaa kokonaan. Potilaat voivat kuvailla oireensa tekstiviestiin, ja lähettää kännykällä kuvaa kipeästä paikasta. Lääkäreitä tarvitaan huomattavasti vähemmän, kun potilaat voidaan tutkia nopeasti tietokoneen ruudulta. Samalla kunnallisen terveydenhuollon tolkuton paperinpyörittely vähenee ratkaisevasti.

Tässä oli vain joitakin pikkuriikkisiä esimerkkejä siitä, millä tavalla Suomi voi nousta huipputehokkuuden kirkkaimpaan kärkeen. Uudistusten koko vaikutusta on mahdotonta edes kuvitella, mutta se on varmaa, että näillä ideoillani Suomesta tulisi nopeasti maailman ylivoimaisesti rikkain valtio.


(Mr. Niilo Paasivirta)