Itsepunnitus

25.3.1998

Näin kevään ja tuoreiden kotimaisten vihannesten kynnyksellä tahtoisin varoittaa armaassa Suur-Suomessamme kuluttajien keskuudessa sangen huolestuttavaa vauhtia leviävästä petoksellisesta tavasta.

Päivittäistavarakaupoissa on nykyään hedelmä- ynnä vihannesosastolla sellaiset vaa´at, joilla asiakkaat voivat - tai joutuvat - punnitsemaan ostoksensa itse. Olen huolestunut siitä, että epärehellisemmät kansalaiset - joita onneksi armaassa Suur-Suomessamme ei kuitenkaan liene paljon - painavat "vahingoissa" esimerkiksi halpojen espanjalaisten tomaattien hinnan, vaikka muovipussissa heillä olisikin kerättynä parhaita kotimaisia tomaatteja.

Kun kotimaisten laatutuotteiden hinta useinkin on kolme kertaa suurempi kuin espanjalaisten hormoonimyrkkyvihannesten, on tästä seurauksena kauppiaille ennen pitkää huomattavia tappioita, joista kaikki rehelliset veronmaksajat tulevat vielä kärsimään.

Toinen huolestuttava tapa on punnitessa vaikkapa kannatella kädessään yhtä vihannesta tahi hedelmää, jolloin seurauksena on yhden vihanneksen tahi hedelmän suuruinen "alennus".

Vaikkakin asia saattaa kuulostaa pieneltä, on pennissä miljoonan alku. Kansalaistemme ei tule tinkiä rehellisyydestään tippaakaan, muutoin on armaan valtiomme kohtalo vaakalaudalla. Taistelivatko esi-isämme sodassa sen takia että kaiken maailman nilkit voisivat huijata ruokakaupassa?

Nimim. Harmistunut kansalainen


(Niilo Paasivirta)