EU:n on laitettava Itävalta kuriin välittömästi!

18.4.2000

Itävallan äärioikeistolaisen hallituksen uudet "kostotoimet" koskien boikottia ovat suorastaan naurettavia. Vielä surkeampaa on uskotella, etteikö vapauspuolue muka yksin olisi noiden toimien takana. Kyseessä ei selvästikään ole Itävallan kansan tahto, eikä siellä tätäkään asiaa ole päätetty demokraattisesti.

Itävalta nolaa itsensä perusteellisesti, jos se ryhtyy kiukuttelemaan lapsellisilla keinoilla EU:ssa. Tuollaiset veto-oikeuksien käytöt ja maksujen kanssa pelleilyt kuuluisivat lähinnä lasten hiekkalaatikolle. Kun on EU:hun liittynyt, siellä on myös käyttäydyttävä.

Muilla jäsenmailla on täysi oikeus vastustaa äärioikeistolaisuutta. Jäsenmaat ovat itsenäisiä valtioita, ja niillä oli siis täysi vapaus päättää vastatoimista. EU:n toiminnan häiritseminen ei liity siis millään tavalla koko asiaan. Itävalta voi esittää vastalauseensa suoraan jäsenmaille, joissa vastatoimista on päätetty täysin itsenäisesti.

Jos Itävalta lykkää maksujaan, se myös sitoutuu ne maksamaan myöhemmin viivästyskorkojen kera. Kun kerran EU:n hyödyt halutaan ottaa, niin on myös otettava velvoitteet. Jos ei velkoja makseta ajallaan, siitä seuraa tietenkin viivästyskorkoa. Luulisi että äärioikeistolaiset Itävallassa tämän ymmärtäisivät, hehän kannattavat markkinataloutta?

Naurettavaa on inistä jostain "sosialidemokratian diktatuurista", kun totuus on, että sosialidemokraatit eivät todellakaan päättäneet äärioikeiston vastaisista toimista, vaan kaikkien rehellisten puolueiden edustajia oli kyllä mukana. Viime kädessä jäsenmaat päättivät tietenkin vastatoimista itse.

Nythän on niin, että Itävallan jatkuva lapsellinen kiukuttelu ei todellakaan edistä sopua. Kannattaisi lopettaa lapsellisuudet ja ottaa asiat vastaan "kuin mies". Jos ei kestä yhteistyötä, niin ainahan voi erota EU:sta. Erotessaan Itävalta suorittaa toki ensin kaikki rästissä olevat maksut viimeistä penniä myöten.

Sääliksi vain käy Itävallan kansaa, jonka tahto ei todellakaan ole jäädä kehitysmaaksi Euroopan ulkopuolelle. Vai tämäkö kenties onkin "vapauspuolueen" tavoite? Miksi he pyrkivät eristämään Itävallan? Sitä sopii miettiä. Muistammehan myös, minkälainen hallinto on kautta aikojen ollut niissä maissa, jotka ovat halunneet eristäytyä kaikista muista, esim. Albania.


(Niilo Paasivirta)