Irkkaus mädättää nuorisomme moraalisen selkärangan!

30.12.2004 (päivitetty 30.8.2005)

Viime aikoina eri meedioissa on yhä enemmän noussut pinnalle aivan uusi ilmiö, joka rehottaa nyt erityisen rehevänä Internetissä. Nimittäin irkkaus. Nuoret ja lapset lähettelevät kuviaan irc-gallerioihin ja irkkaavat eli katselevat muiden kuvia ja kommentoivat niitä, sekä vastaavat kommentteihin. Alkuun tämä toiminta voi kuulostaa viattomalta, mutta kun tunkeudumme asiaan syvemmälle, sieltä paljastuu erittäin huolestuttavia piirteitä. Onneksi tietoisuus irkkien turmiollisuudesta on nyt lähtenyt leviämään myös vakavasti otettavan lehdistön kautta. Turun sanomat on jo julkaissut huomioita irkkauksen laittomuuksista.

Päivitys 30.8.2005: Myös sanomalehti Kaleva on huolissaan nuorten pakkomielteisestä irkkauksesta eli jatkuvasta gallerioissa "hengailusta". Tosin ko. jutussa on omituinen virhe: "Keskusteluun tarvitaan tietokoneen ja internetyhteyden lisäksi tekstipohjainen IRC-ohjelma." Irkkaukseen tarvitaan nimittäin webbiselain, koska tekstipohjaisella selaimella (tarkoittanee vanhentunutta lynx-selainta) ei näe kuvia.

Ensinnäkin teini-iän hormoneista kiihoittuneet nuoret katselevat kuvia seksuaalisessa mielessä, sekä pyrkivät yhä suuremmassa määrin lähettämään irkkiin nimenomaan kuvia, joissa on seksuaalinen värite. Kommenteissa on rohkeita, lähes pornografisia sävyjä. Kuitenkin on kyse alaikäisistä, suorastaan lapsista, ja näin aikainen seksuaalipuuhiin ryhtyminen ei voi olla enää tervettä.

Ja aina kun nuoret teinityttöset esittäytyvät avoimesti, niin paikalla ovat tietysti myös pedofiilit. Alati kohteita etsivät seksirikolliset tarkkailevat jatkuvasti irc:iä ja pyrkivät luomaan kontakteja sairaitten himojensa kohteisiin. Irkkaus tarjoaa pedofiileille salakavalan yhteyden suoraan herkimmässä iässä oleviin teinityttöihin. Tästä olemme joutuneet lukemaan lehdistä jo monta tarinaa, kun keski-ikää lähestyvät miehet ovat hakeneet 11-vuotiaita irkkaajatyttösiä mökkilomille yms.

Irc-galleriasta pääsee niin nopeasti pois ikkunan sulkemalla, ettei äiti tai isä huoneeseen tullessaan ehdi lukea, mitä ruudulle on kirjoitettu. Ennen vanhaan vanhemmat tunsivat lastensa kaverit, nykyään niin ei enää ole. Irceissä liikkuvassa rikollisessa aineistossa voi olla kyse esimerkiksi kunnianloukkauksesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Rangaistukset näistä ovat samaa tasoa, sakkoa tai vankeutta. Rikokseen syyllistynyt voidaan tuomita myös korvauksiin aiheuttamistaan henkisistä kärsimyksistä. Korvaukset voivat olla koviakin.

Irceissä esiinnytään yleensä nimimerkin suojissa, minkä vuoksi rikollista aineistoa levittävän irkkaajan tunnistaminen on vaikeaa. Sananvapauslakiin on onneksi kirjattu pakkokeinoja, joilla henkilöllisyys voidaan selvittää. Ircistä on kovaa vauhtia tulossa arkimaailmasta irrallinen saareke, jota kukaan ei kontrolloi. Irciä ei kuulemma saa ottaa vakavasti. Silti samoilla kanavilla käydään hyvinkin syvällisiä keskusteluja. Kuka kertoisi nuorelle tulokkaalle, missä kulkee todellisuuden raja? Ircistä on tulossa liian vahva sub-kulttuuri.

Jokainen voi hiljaa mielessään miettiä, miten tähän tilanteeseen on päädytty ja kuka on syyllinen, eikä näitä asioita tarvitse tässä yhteydessä erikseen mainita. Syynä on tietysti höltynyt kuri ja ns. vapaa kasvatus, ja suurin syyllinen on valtiovaltamme. Etenkin Kristillisdemokraattien leväperäinen toiminta pistää pahasti silmään. Mikseivät moraalista enemmistöämme edustavat henkilöt, joiden pitäisi olla juuri näiden asioiden suhteen erityisen tarkkoja, ole toimineet asian eteen millään tavalla?

Irc-keskustelukanavan voi perustaa kuka tahansa tekniikan hallitseva yksityishenkilö. Kanavat ovat suuren määränsä vuoksi täysin viranomaisvalvonnan ulottumattomissa! Kokeneemmat irkkaajat levittävät tulokkaille virheellistä tietoa, että Suomen laki ei päde virtuaalimaailmassa. Uusia kavereita etsiviin nuoriin irc-auktoriteettien puheet saattavat mennä täydestä.

Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa Internetin saastaisissa syövereissä. Irkkaus on vain yksi ilmiö, mutta se on eräs nopeimmin leviävistä ja kaikkein huolestuttavimmista. Nuoret kertovat tiedotusvälineissä viettävänsä irkissä tuntikausia päivässä, selaten kuvia ja kommentoiden niitä. Vaikka tämä olisikin viatonta, se ei korvaa oikeaa ihmisten välistä kanssakäymistä. Mutta mehän tiedämme, että irc-keskustelu ei milloinkaan ole viatonta. Paradoksaalisesti nuoria, jotka ahkerimmin keskustelevat irkissä, uhkaa näin ollen myös syrjäytyminen.(Mr. Niilo Paasivirta)