Kolumnit verkkopäiväkirjoina!

27.8.2004

Kolumni on määritelmän mukaan usein ajankohtaisia [poliittisia] tapahtumia käsittelevä palsta.

Kolumnien olisi oltava asiapitoisia. Mutta iltapäivälehtien kolumnit sisältävät tunnetiloja, jotka eivät kolumneihin kuuluisi. Ne ovat epävirallinen totuus kirjoittajastaan: se, johon on merkitty epävarmuuden, vainoharhaisuuden ja häpeän tunteita.

Iltapäivälehden kolumni on kolumnin pervertoitunut muoto. Se on julkinen päiväkirja, jota kirjoitetaan iltapäivälehteen ja sen internet-liitteeseen, jotta mahdollisimman monet lukisivat sen. Siksi iltapäivälehtien kolumneilla on harvoin tekemistä varsinaisen kolumnin kanssa: iltapäivälehtien kolumnit ovat se totuus, jonka kirjoittaja haluaa itsestään maailmalle näyttää.

Iltapäivälehden kolumnit eivät kerro häpeästä, salaisista haluista tai siitä turhautumisesta, kun toimittaja ei millään onnistu saamaan penistään jäykäksi - vaikka nämä asiat mitä ilmeisemmin ovat iltapäivälehtien kolumnien taustalla. Sen sijaan iltapäivälehtien kolumneissa kerrotaan, mitä mieltä iltapäivälehden toimittaja on asioista. Tällä ei ole juuri mitään tekemistä ajankohtaisten tapahtumien kanssa. Iltapäivälehtien kolumnit ovat yleisönosastokirjoituksia.

Koska iltapäivälehtien kolumnit ovat valheellinen yritys antaa kuva asiallisuudesta, on luonnollista, että iltapäivälehtien toimittajat ovat löytäneet niiden tarjoaman markkinointimahdollisuuden.

Iltapäivälehtien kolumneissa ei olla ahdistuneita omasta lääkeriippuvaisuudesta tai siitä, että puoliso ei ole osoittanut minkäänlaista seksuaalista halua kahteen vuoteen. Jos niissä ollaan ahdistuneita, syynä siihen on se, että iltapäivälehden toimittaja ei ole saanut tarpeeksi huomiota.

Iltapäivälehtien kolumnit kertovat katkeroituneen toimittajan ankeasta elämästä.

Iltapäivälehden kolumnissa toimittaja onnistuu lähestymään verkkopäiväkirjojen luonnetta. Iltapäivälehden kolumnisti on ihminen, joka tuijottaa aamulla liian kauan peilikuvaansa ja kirjoittaa illalla masentuneena siitä, mitä peilistä näki.


(Mr. Niilo Paasivirta)