Huumerikollisten tuomiot aivan liian pieniä!

25.6.2001

Huumerikokset ovat kaikista rikoksista kaikkein törkeimpiä, sillä ne pilaavat muiden ihmisten elämän. Sen takia huumerikoksesta tuomittu pitäisi pitää vankilassa koko rangaistusaika, eikä päästää sitä nykyisen sangen oudon "käytännön" mukaan pois puolen rangaistuksen jälkeen.

Huumerikoksesta on ensikertalainenkin tuomittava aina ehdottomaan vankeuteen. Nykyinen rangaistusasteikko on kuitenkin naurettavan lievä. Tuomioihin olisi lisättävä 5-6 vuotta. Esimerkiksi Italiassa enimmäisrangaistus on 21 vuotta. Siinä olisi alkuun hieman mallia meille Suomessakin. Siitäkin on toki pitkä matka USA:n malliin, jossa pystytään antamaan ihan oikea elinkautinen ja myös kuolemanrangaistus, joka muuten useimmissa maissa on se ainoa oikea rangaistus törkeästä huumerikoksesta.

Onneksi sanomalehti Keskisuomalainen on nyt vahvasti alkanut edistää tätä hyvää kehitystä. Saamme epäilemättä nähdä rangaistusten kovenevan pian, kun maamme valtalehdetkin ovat hyvin perustellen ja asiallisesti lähteneet tätä hyvää asiaa ajamaan. Sitä en tosin ymmärrä, miksi virolaisia ja venäläisiä huumerikollisia pidetään Suomen vankiloissa. Tähän asiaan Keskisuomalaisessa ei puututtu.

Kyllähän venäläiset voidaan siirtää kärsimään tuomiotaan Venäjän vankiloihin. Suomalaisille huumerikollisillekin venäläiset vankilat muuten olisivat oikea paikka. Voisimmehan ostaa vankilapalveluja Venäjältä. Se olisi varmasti edullisempaa kuin hyysätä vankeja suomalaisissa vankiloissa, jotka ovat suorastaan loistohotelleja.

Kuten olen jo aikaisemmassa kirjoituksessani, "Miksi rikollisia ei rangaista!" esittänyt, Suomen vankimäärä on ollut huolestuttavasti laskussa. Siinä mielessä sanomalehti Keskisuomalaisen esittämä ensikertalaisten huumeiden käyttäjienkin tuomitseminen huumevankeuteen olisi hyvää kehitystä, jotta maamme vankilat saataisiin taas täyteen.

Nykyiset huumerikoksista annettavat tuomiot ovat: lievästä rikoksesta 2 vuotta vankeutta, törkeästä 10 vuotta. Nämä olisi siis alkuun nostettava noin 5-6 vuodella, eli lievästä huumerikoksesta vähintään 8 vuotta ja törkeästä 17 vuotta. Muistammehan: heti ehdotonta jo ensikertalaisellekin, eikä päästetä sitä pois ennen kuin koko tuomio on suoritettu. Tämä siis päättäjille tiedoksi. Täällä Väli-Suomessa on jo kyllästytty lellivauvojen vellihousulinjaan.


(Mr. Niilo Paasivirta)