Miksi nuoriso ei hiihdä!?

28.2.2006

Näihin aikoihin nuoriso päästetään kouluista täysin ansaitsemattomalle viikon lomalle eli hiihtolomalle. Olen seurannut nuorten touhuja täällä paikkaseudulla, ja minkäänlaista merkkiä hiihtämisestä ei kyllä ole havaittavissa. Miksi nuoriso ei hiihdä? Tämä urheilumuoto on monella tavalla meille suomalaisille kaikkein tärkein, ja mikäli nuoriso ei opi hiihtämään, se on turmiollista Suomelle!

Mehän kaikki muistamme 70-luvun öljykriisin, tai ainakin me aikuiset ihmiset sen muistamme - nuorisohan nyt ei muista edes vaihtaa sukkiaan jos ei kädestä pitäen näytetä. Kyllä noihin aikoihin välillä ainoa keino päästä minnekään oli hiihtämällä. Minäkin hiihdin välillä satoja kilometrejä viikossa. Se oli kaikin puolin hyödyllistä toimintaa sen lisäksi, että kallista polttoainetta säästyi minunkin osaltani.

Hiihto olisi nuorisolle kaikkein terveintä talviliikuntaa. Siinä ei pääse syntymään samanlaisia jengejä kuin laskettelurinteessä. Laskettelu ja lumilautailu ovat muutenkin valovuosien päässä terveellisestä murtomaahiihdosta. Laskettelu tähtää aina ns. afterski-tilaisuuteen, jossa nuoret kokoontuvat yhteen juomaan alkoholia ja pyrkimään esiaviolliseen seksiin. Lisäksi lumilautailijat ovat useimmiten kesällä myös ns. skeidaajia, joiden "kulttuuriin" kuuluvat kiinteänä osana myös huumeet.

Mutta kaikkein ylevin ja jaloin piirre hiihdossa ei suinkaan ole suomalaisten mahtavat saavutukset hiihdon arvokisoissa. Vaan tässäkin asiassa meidän tulee kohdistaa katseemme yli 60 vuoden taakse. Talvisodassa suomalaisten hiihtotaidot olivat ehkä kaikkein ratkaisevin tekijä, kun tuhosimme Suomussalmella ja Raatteen tiellä kaksi kokonaista neuvostodivisioonaa.

Tuo saavutus tulisi teroittaa nuorten mieleen kouluissa, jotta se innostaisi nuoria hiihtämään paljon. Myöskin hiihtoloma tulisi nimensäkin mukaisesti olla hiihtämistä varten. Opettajien tulisi asettaa jokaiselle nuorelle yksilöllinen kilometrimäärä, joka hiihtolomalla olisi hiihdettävä. Hiihtoloman jälkeen nuoren olisi tuotava opettajalle vanhempien allekirjoittama todistus siitä, kuinka paljon on hiihdetty. Niitä, jotka eivät pääse tavoitteeseen, olisi ankarasti rangaistava. Nykynuoriso on niin velttoa, että vain ankara kuri voi toimia!


(Mr. Niilo Paasivirta)