Helsinkiläiset, nuo koppavat pystynokat!

1.7.2000

Suomen kaupunkien asukkaista kaikkein vastenmielisimpiä ovat helsinkiläiset. Nuo näsäviisaat hienostelijat kuvittelevat olevansa maailman keskipiste. Ikäänkuin Helsinki olisi muka jokin suuri tai tärkeä kaupunki. Tiedoksi helsinkiläisille: kaupunkinne on mitätön kärpäsenlika. Helsinkiä voisi aivan hyvin sanoa vaikkapa Pietarin esikaupunkislummiksi.

Muutama mitätön vanha tönö ei tee Helsingistä yhtään mitään. Säälistähän Helsinki otettiin myös "kulttuuripääkaupungiksi". Helsinkiläisten oikeasti heikkoa itsetuntoa kuvaa se, että he huolivat moisen "pääkaupunki" -nimityksen, vaikka mukana oli yhdeksän muutakin "pääkaupunkia"! Naurettavaa, mihin kaikkeen helsinkiläiset alemmuudentunnossaan menevät.

Nythän on niin, että helsinkiläiset tuntevat olevansa muita huonompia, ja siksi korostavat pikkukaupunkiaan ja kaupunkilaisuuttaan. Mutta ei se auta. Helsinkiläiset todella ovat muita suomalaisia avuttomampia kaikin tavoin. Tämän he syvällä sisimmässään tietävät, ja tästä alemmuudentunnosta nousee kateus suomalaisia kohtaan, ja kateudesta sikiää viha, epäluulo ja oman arvon korostaminen epätoivoisilla tavoilla.

Helsinkiläisten onnettoman heikko itsetunto pakottaa heidät kulkemaan nokka niin pystyssä että se on melkein takaraivossa asti. Kaikista kaupunkilaisista helsinkiläinen on kaikkein koppavin ja turhantärkein mitä voi olla. Ja vielä ylevämmäksi itsensä yrittää epätoivoisesti tunkea pakkoruotsin taitoinen helsinkiläinen! Siinä vasta on "fiinein" otus minkä voi löytää. "Jag Är Från Helsingfors Och Jag Är Svenskatalande Bättrefolk" - siinäpä yhdistelmä, jonka rehentelevän ylvästelyn varjossa kalpenee riikinkukkokin.

Jopa helsinkiläisten paikallisliikenne on valjastettu korostamaan helsinkiläisten ylemmyyttä muukalaisiin nähden. Esimerkiksi lippujärjestelmä on sellainen, että sen salaisuudet on tiedettävä, eli on oltava paikkakuntalainen. Joissakin liikennevälineissä lippua ei tarvitse näyttää kuljettajalle, mutta linja-autossapa se yllättäen sitten täytyykin näyttää. Vain tämänlaisilla surkeilla keinoilla helsinkiläiset pääsevät opastamaan "tyhmiä" ulkopaikkakuntalaisia. Tästä helsinkiläinen pääsee lähes ekstaasinkaltaiseen ylemmyydentilaan. Hänpä sai kerrankin sanoa typerälle, mitään tietämättömälle muukalaiselle, mistä kana pissii!

Täten on selvästi todistettu, että helsinkiläiset ovat Suomen ylivertaisesti snobein eläinlaji, johon syynä on heidän onnettoman heikko itsetuntonsa. Tällä kirjoituksellani en luonnollisestikaan pyri loukkaamaan ketään ihmistä enkä myöskään helsinkiläisiä. En tietenkään halua, että kenenkään helsinkiläisen surkea itsetunto romahtaisi täydellisesti. Eli jos satuit olemaan helsinkiläinen, mene peilin eteen, nosta nokka ylös, ja toistele vaikka "Jag Är Svenskatalande Bättrefolk". Kyllä se siitä.


(Niilo Paasivirta)