Doping pitäisi sallia!

9.5.2000

Eiköhän ala jo olla selvää, että huippu-urheilussa lähes kaikki käyttävät dopingia. Jotkut huono-onniset vain sattumalta jäävät kiinni, eivätkä onnistu edes lakimiesten avulla löytämään sopivia puutteita testeistä millään keinolla. Nämä tapaukset ovat tosin nykyään aina vain harvinaisempia. Eniten tietysti jää kiinni köyhempien maiden urheilijoita, joiden sponsoreilla ei ole varaa kustantaa asiantuntevaa dopingia, josta ei jää kiinni.

Kun tiedetään, että dopingia käytetään kaikkialla jatkuvasti, niin eikö sen voisi ihan hyvin jo sallia? Olisihan se parempikin, että urheilija saisi dopingia lääkärin valvonnassa, eikä popsisi hevosten kasvuhormoneja ja muuta sellaista omin päin. Ja lakimiehethän ovat jo todistaneet lukemattomissa oikeudenkäynneissä, että mikään dopingtesti ei milloinkaan voi olla luotettava. Eipä tarvitsisi enää tehdä näitä "epäluotettavia" testejä, kun doping olisi sallittua.

Missään nimessä ei ole syytä perustaa erikseen "puhtaita" ja "doping" -sarjoja. Eihän silloin mikään muuttuisi: kaikki olisivat tietysti "puhtaiden" sarjassa, ja käyttäisivät dopingia kuten nytkin. "Puhdasta" olisi tietenkin vain alaikäisten (alle 18-vuotiaiden) kaikki urheilu - käytännössä tietysti jo alaikäisetkin aloittavat dopingin, mutta näön vuoksi alaikäisten urheilu voitaisiin pitää "puhtaana" - testejä ei tietenkään tarvitsisi silti järjestää.

Minusta olisi mielenkiintoista seurata nuorten urheilijoiden kemiallista kasvatusta, ja siitä seuraavia ihmeellisiä mutaatioita ja muuta hauskaa. Siinä olisi penkkiurheilijalle uutta seurattavaa - tosin onhan tuota menoa voinut seurata jo tähänkin asti, mutta uusien sääntöjen myötä näkisimme vielä nykyistä mielenkiintoisempia muodonmuutoksia.

Huomatkaapa muuten, ketkä dopingia kaikkein äänekkäimmin vastustavat. Tietysti kansainvälisten suurten rahojen kisojen järjestäjät. Sillä taitava doping tuo ylivoimaisia urheilijoita, jotka eivät jää kiinni. Näistä "voittamattomista" urheilijoista tulee kuuluisia, ja maine ja kuuluisuus tuovat kiinnostusta, joka puolestaan tarkoittaa yhä lisää rahaa sponsoreilta, mainostajilta ja tv-yhtiöiltä.


(Niilo Paasivirta)