Turhin ammatti on valokuvaaja!

21.3.2013

Viime aikoina netissä on näkynyt kovaa keuhkoamista eräiden täysin aikansa eläneiden "ammattilaisten" taholta. Eräs kaikkein joutavimmista ja turhimmista ammateista nykymaailmassa on ns. ammattikuvaajan ammatti. Käytännössähän sitä ei enää ole pitkään aikaan ollutkaan eikä ole enää mitään syytäkään, koska käytännössä melkeinpä jokaisella ihmisellä on nykyään laadukas digikamera mukana koko ajan - kännykässään jos ei muuten.

Joskus muinaisuudessa, kaukana viime vuosituhannella, vielä valokuvat otettiin erittäin alkeellisella teknologialla filmikalvolle. Silloin ammattikuvaajilla ehkä oli jotain merkitystä, koska järjestelmäkamerat olivat monimutkaisia laitteita, ja sikäli kun he itse kehittivät negatiivit ja valmistivat valokuvat pimiöissään. Tuo saattoi vaatia jotain osaamistakin. Mutta ne ajat ovat jo auttamatta menneet eivätkä ne enää koskaan palaa.

Uskomattominta oli, että pelkästä kuvien napsimisesta vielä joskus maailmassa maksettiin palkkaakin. Silloin nämä napsuttelijat pitivät itseään hyvinkin tärkeinä ihmisinä. Digikameroiden ja kännykkäkameroiden räjähdysmäinen yleistyminen ja netin lukuisat näppärät kuvapalvelut ovat osoittaneet, että kuka tahansa osaa ottaa hyviä valokuvia ilman sen kummempaa fiiniä koulutusta. Nykyään ei olisi mitään järkeä palkata sekä toimittajaa että valokuvaajaa tekemään uutista, koska toimittaja voi ottaa ne kuvat. Hän tekee sen paremminkin kuin ns. ammattikuvaaja, koska toimittaja myös kirjoittaa jutun ja tietää tasan tarkalleen, millainen kuva siihen tarvitaan. Kuka tahansa osaa lehtikuvan ottaa joka tapauksessa, aivan turha lennättää tärkeileviä elättejä ympäri maailmaa. Pitäisikö muka esim. YLEn lähettää verorahoilla Afrikkaan toimittajan lisäksi kuvaaja? Kuka haluaisi elättää kuvien räpsijöitä?

Häät ja hautajaiset tulevat nykyään liki automaattisesti kuvatuksi läsnäolijoiden taholta. Harvapa nykyaikana edes viitsisi lähteä erikseen maksamaan kuvaajasta. Jostain löytyy aina joku serkun kummin kaima, joka muutenkin olisi kutsuttu paikalle, ja jolla on jalusta sekä kohtuullinen digikamera, ja hän hoitaa homman alkoholi- ja ruokapalkalla aivan yhtä hyvin kuin ns. ammattilainenkin. Jopa paremmin, koska hän tuntee juhlavieraat ja heidän tapansa ja mieltymyksensä.

Minulla on albumi täynnä valokuvia eikä niiden valotuksessa ole mitään vikaa. Lähes jokainen valokuva onnistuu - ja muistutanpa vain siitä, että nykyajan maailmassa voi huoletta räpsiä enemmänkin kuvia kun mitään kallista filmiä ei tuhlata vaan kuvat ovat bitteinä tallessa, ja epäonnistuneet voi poistaa käden käänteessä. Ei tarvita mitään Einsteinin tasoista ihmistä ottamaan valokuvia. Ja lehtikuvaaminen ei ole luovaa millään tavalla.

Ympäri maailmaa matkustelevat valokuvaajat kuvittelevat olevansa aivan jotain erityistä, parempia kuin tavalliset ihmiset jotka pitävät tätä maata pystyssä. Omituinen muinaisjäänne on mm. vuoden valokuvaajan valitseminen, mutta eipä vain valita vuoden putkimiestä tai vuoden jätetoimihenkilöä, vaikka ilman näitä oikeita ammattilaisia tämä maa romahtaisi hetkessä. Aika moni valokuvaaja muuten on nykyään nainen, taitaa olla semmoista naisten suosimista tämäkin ala. Naistahan ei voi kouluttaa vaikka roskakuskiksi, koska se olisi naista alentavaa.

Valokuvaajat: jokohan teidänkin olisi aika pikkuhiljaa alkaa siirtyillä sieltä tuhannen vuoden takaa, viime vuosituhannelta, tänne nykyaikaan ja myöntää nöyränä faktat ja tosiasiat. Kyllä se vaan valitettavasti nyt on niin, että kaikki maailman "ammatit" eivät voi ikuisesti säilyä. Ei meillä enää ole ammattimaisia kiviseppiäkään, jotka kilkuttelisivat piikivestä nuolenkärkiä metsästäjille.


Copyright © Oikeat Mielipiteet™ 2013 Niilo Paasivirta