Uusi Internet-keskustelun opas

Kaikkihan me jo tiedämme, että keskustelu tarkoittaa kilpailua, jossa täytyy pyrkiä voittoon kaikin mahdollisin keinoin. Tässä oppaassa on runsaasti hyödyllisiä ja käytännössä kokeiltuja neuvoja.

Tämä kehitteillä oleva uusi opas korvaa aiemmat nettikeskustelu- ja nettipeelouden oppaani, jotka käsittelivät enimmäkseen ns. nyyssejä, joka oli muinainen "usenet" -käsitteeseen liittyvä täysin vanhentunut, pelkkää tekstiä sisältävä keskustelujärjestelmä. Nykyään keskustelut käydään kehittyneessä sosialisessa mediassa, joka sallii runsaat kuvitukset ja linkitykset.

(Niin, tämä on kehitteillä kuten sanottu. Kannattaa palata myöhemmin katsomaan, joko on tullut valmista.)

Aikaa säästävä Facebook-keskusteluvinkki

Facebook-väittelyt ovat hitaita ja hankalia lukea etenkin mobiililaitteilla. Jos sinun aikalinjallasi syntyy väittely, kopioi vastaan inttäjien kommentit talteen, vastaa niihin, ja sitten poista ko. kommentit. Näin lukijoilta säilyy keskimäärin 50 % aikaa! Lisäksi muiden ei tarvitse käydä läpi muiden kommenteissa olevia turhanpäiväisiä perustelu-yrityksiä, argumentteja, tai viitteitä tutkimuksiin tai todisteisiin. Se olisi aivan turhaa, koska tiedät kuitenkin itse olevasi oikeassa. Muista kuitenkin tallettaa toisten kommentit huolellisesti, sillä jokaista sanaa pitää myös voida käyttää heitä vastaan tarvittaessa myöhemmin.

Lainausmerkit suojelevat syytöksiltä

Jos haluat nimitellä vaikkapa jotain ihmisryhmää "rättipäiksi", laita sana lainausmerkkeihin. Silloin et oikeasti ole nimitellyt ketään "rättipääksi" koska sana on lainausmerkeissä. Esimerkki "lainausmerkkien" käytöstä:

Richard, suora kysymys, kannatatko Iranin ydinasetta? Haluatko, että Iranilla on ydinpommi, että "rättipäilläkin" tulee olla ihmisarvon takia pommi, vaikka he uhkailisivatkin naapurimaita tuholla?

Argumentointimenetelmiä

"Anna YKSIKIN esimerkki" -menetelmä

Kun joku esittää minkä tahansa väitteen, oli sitten se tosi ja perusteltu tai ei, voit aina vastata: "Joo niin varmaan. Anna YKSIKIN esimerkki tuosta!"

Jos sitten jokin väitettä tukeva esimerkki löytyy, voit alkaa kritisoida annettua esimerkkiä, ja pyytämään sille todisteita. Sinun ei enää koskaan tarvitse palata alkuperäiseen väitteeseen. Sillä nyt on esitetty esimerkki, ja pelkästään sen vääräksi todistaminen riittää. Ei muuten ole väliä sillä, kuka esimerkin on antanut. Voit halutessasi antaa sen esimerkin vaikka itse, ja sitten todistaa sen vääräksi :)

Jos esimerkissä on pieninkin puuttellisuus, olet kiistatta todistanut alkuperäisen väitteen vääräksi. Julista tämä julki, ja julista samalla keskustelu asiasta päättyneeksi. Sinä olet voittanut.

Kai Puolamäki kirjoitti: "Anna YKSIKIN esimerkki -kohtaan voisi lisätä nerokkaan taktiikan siltä varalta, että joku oikeasti esittää esimerkin, jota on paha mennä kiistämään. Asian voi kääntää edukseen huomaamalla, että väitteen tueksi on esitetty vain yksi (1) fakta. Väite, jonka tueksi löytyy vain yksi tosiasia julmetun pitkän väännön jälkeen ei luonnollisestikaan voi olla totta. Sillä, kuinka monta muuta esimerkkiä tämän yhden esimerkin lisäksi on esitetty, ei tietenkään ole väliä." (Kts. esimerkiksi Message-ID <baa6t7$lej$1@oravannahka.helsinki.fi> / top-postausthread sfnet.viestinta.nyyssit -ryhmässä.)

Tuohan on vain esimerkki!

Ja jos vaikeasti kumottavia esimerkkejä alkaa tulla liikaa, niihin voi vaihteeksi vastata "tuohan on vain esimerkki!" Eli vaihdetaankin esimerkit välillä "vain" esimerkeiksi, joilla ei olekaan oikeasti yhtään mitään merkitystä tosiasioiden kannalta. Tämä kannattaa, etenkin kun on itse ensin vaatinut niitä esimerkkejä.

"Ei se mua haittaa" -negaatio

Mitä tahansa asiaa väittely koskeekaan, jos huomaat joutuneesi tappiolle, voit aina kumota kaikki esitetyt vastaväitteet ja tosiasiat kertomalla, että ei asia sinua haittaa. Esimerkiksi:

"Mä en enää leiki sun kanssa" -metodi

Tämä menetelmä sopii mihin tahansa keskusteluun, joka tuntuu jatkuvan liian pitkään, ilman että sinun kiistaton voittosi alkaa häämöttää, koska yksi vastaaninttäjä on jatkuvasti suunapäänä.

Ota kohteeksesi tuo ankarin vastaväittelijä. Julista, että hänelle ei mene mikään väite perille, ja vaikka olet esittänyt lukemattomia todisteita, mikään niistä ei kelpaa hänelle (ei ole väliä, onko asia näin, mutta tavallisestihan se on). Sano, että lopetat kaiken keskustelun aiheesta tähän.

Sitten jatkat väittelyä samasta aiheesta ihan normaalisti. Jos ankarin vastaväittelijäsi nostaa esiin ilmoituksesi keskustelun päättämisestä, toista julistuksesi hänen mahdottomuudestaan. Käännä asia niin, että hänen pitäisi lopettaa keskustelu, tai vaikka siten, että hänhän sen oikeasti keskustelun lopettikin mahdottomalla käytöksellään.

Ja luonnollisesti, voit edelleen jatkaa väittelyä kaikessa rauhassa koko ajan. Julistus, että lopettaa keskustelun, on aina pelkkää taktikointia.


(Mr. Niilo Paasivirta)