Ainoa Oikea Joulukalenteri, luukku 13: Joulukiireiden rasituksissa tarvitaan ravitsevaa ruokaa!

Nyt, kun Ilmatieteen laitoksen purevat pakkasukot ja Jäärouvat uhkaavat jo nurkan takana, valmistautumassa nipistämään nenää, tarvitaan sen ohella joulukiireiden jaksamistakin varten tuhtia ruokaa! Olen usein löytänyt YouTube-videokirjastosta hyviä reseptejä havainnollisen videoinnin kera. Tässä eräs herkullisen näköinen resepti, jota en tosin itse ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Tuotemerkit ovat annetut alkuperäisen reseptin mukaisesti, mutta varmasti myös korvaavia vastaavia tuotteita voi käyttää, mikäli ei halua juuri näitä tuotemerkkejä suosia.

Pasi Viherahon Syyskuun ruokavinkki

Syyskuun ruokavinkki

Näin valmistetaan maistuva, raikas ja ravitseva suuri herkkujen herkku, oikea kurmee-ateria, todellinen hyvä ateria jossa on iloista makua. Resepti on otettu mahdollisimman tarkkaan ylös, tosin mittoja on jouduttu jonkin verran arvioimaan.

EDIT: Stegosauruksen kommentti oli aivan paikallaan: tärkeä asia hyvissä ajoin jo ennen ruuanlaiton alkua on laittaa vesihana valumaan! Sillä tavalla saadaan juuri sitä raikasta ja puhdasta vettä, jota nimenomaan tämä resepti vaatii.

Tärkeää reseptissä on se, että ruoka saa rauhassa hautua. Tärkeää on myös loppusekoitus, jossa pata sekä jauheliha-kananmunajuustopaistos yhdistetään. Pitää olla rauhallinen ja tehdä harkitusti. Strömbergin 4-levyinen hella on paras valmistusväline.

Ainekset ja tarvikkeet

 • Paistinpannu ja kaksi kattilaa (molemmat ilman kantta)
 • Lusikka
 • Raikasta vesijohtovettä
 • 400 g naudan jauhelihaa
 • 1/3 Jalostajan Merellinen pata -pussi
 • 150 g X-Tra spaghettia
 • 1,5 dl X-Tra puuroutuvaa riisiä
 • 3 isoa Rainbow-merkkistä kananmunaa
 • Paketti Rainbow-lasagneaineksia
 • 1 Rainbow-lihaliemikuutio
 • 6 viipaletta X-Tra goudajuustoviipaletta
 • 1 purkki Rainbow -tonnikalaa tomaattikastikkeessa (n. 100 g tonnikalaa)
 • ½ pieni pötkö Snellmannin maksamakkaraa
 • 1/3 pussia Rainbow -sipulikeittoaineksia

Valmistus

Roiskaise 400 g jääkaappikylmää naudan jauhelihaa paistinpannulle. Käännä levy keskilämmölle (4 asteikolla 1-6). Painele jauhelihaa kevyesti lusikalla, levittäen sitä hieman pannulle, mutta älä levittele liikaa. Maista lusikallinen raakaa jauhelihaa.

Laita isoon kattilaan noin 1 litra raikasta vettä. Laita kattila levylle ja käännä se kovalle lämmölle. Älä laita kattilan päälle kantta. Laita sekaan noin 1/3 pussillinen Jalostajan Merellistä pataa, noin 150 g X-Tra spaghettia (katko spaghetit keskeltä) ja noin 1,5 dl X-Tra riisiä. Lisää kattilaan vielä noin 2 litraa lisää raikasta vettä. (Tätä kattilaa sanotaan jatkossa ensimmäiseksi kattilaksi.)

Painele jauhelihaa lusikalla vielä hieman lisää. Maista toinen lusikallinen jauhelihaa.

Riko pannulle jauhelihan päälle 3 isoa Rainbow-merkkistä kananmunaa, jotka säilytetään hygieenisessä jääkaapissa. Kaksi kananmunista tulee sijoittua enimmäkseen jauhelihan päälle, yksi jauhelihan viereen.

Aloita kastikkeen valmistus. Ota toinen iso kattila, laita siihen noin 1,5 l raikasta vettä.

Avaa paketti Rainbow-lasagneaineksia. Kaada noin puolet paketissa olevasta kastikejauheseoksesta kastikekattilaan. Laita yksi lasagnelevy ensimmäiseen kattilaan.

Käännä jauheliha-kananmunapannu pienelle lämmölle.

Laita ensimmäiseen kattilaan yksi Rainbow-lihaliemikuutio.

Käännä kaikki levyt kakkoselle (1-6 asteikolla), eli aloitetaan ruuan hiljaa ja hissun kissun muhittaminen. Anna ruoan muhia noin viisi minuuttia.

Kaada noin 2 tl suolaa paistinpannuun kananmunien ja jauhelihan päälle. Maista vielä lusikallinen jauhelihaa.

Ota X-Tra -goudajuustoviipaleita. Laita ensimmäiseen kattilaan yksi viipale, paistinpannulle kananmunan ja jauhelihan päälle kolme viipaletta, ja kastikekattilaan kaksi viipaletta.

Avaa Rainbow-sipulikeittopussi. Kaada ensimmäiseen kattilaan noin 1/3 pussin sisällöstä.

Kaada noin 1 dl kotimaista makaronia ensimmäiseen kattilaan.

Hämmennä ensimmäistä kattilaa lusikalla. Hämmennä myös kastikekattilaa.

Painele jauhelihaa lusikalla vielä kerran. Maista sitä taas lusikallinen.

Ota yksi pieni pötkö Snellmannin maksamakkaraa. Puserra noin puolet pötköstä ensimmäiseen kattilaan. Sekoita.

Avaa yksi purkillinen Rainbow-merkkistä tonnikalaa tomaattikastikkeessa. Laita purkin sisältö ensimmäiseen kattilaan. Sekoita. Kaavi purkista jämät ja maista niitä.

Käännä levyt ykköselle (asteikolla 1-6) ja anna muhia noin puoli tuntia. Yhdistä paistinpannun sisältö samaan kattilaan ensimmäisen kattilan kanssa.

Tarjoilu: ota syvä lautanen. Kauho reikäkauhalla ruokaa kattilasta lautaselle. Kaada kastikekattilasta kastiketta päälle.

(Syyskuun ruokavinkki-videot löytyvät YouTubesta. Kuva on videosarjan 3. osasta.)

One Response to “Ainoa Oikea Joulukalenteri, luukku 13: Joulukiireiden rasituksissa tarvitaan ravitsevaa ruokaa!”

 1. Stegosaurus Says:

  Erinomaisen tarkka tulkinta Pasin reseptistä mutta tästä puuttuu kuitenkin eräs oleellinen osa, heti kattilan täyttämisen jälkeen: jätä vesihana valumaan.

Leave a Reply


Bad Behavior has blocked 20 access attempts in the last 7 days.