Jouluvalmistelut alkavat syysteurastuksella!

Se on kohta Mikkelinpäivä (29.9.). Nyt pitää olla sato korjattuna, sillä siirrytään sisätöihin.

Ja loka-marraskuun vaihteessa on kauan odotetun syysteurastuksen aika. Nyt on aika lähettää lapset hakemaan hännänvedintä, läskinmittaa, makkarakaavaa ja saparoveistä lainaan naapurista ja laittaa elukat lihoiksi!

Tämä työ oikeastaan aloittaa joulun valmistelun, koska joulukinkkuhan saadaan siasta (Sus scrofa domestica). Niin, nuorisollemme voi tulla ehkä järkytyksenä, että joulukinkku on ihan oikeasti irroitettu eläimestä! Sitä ei siis valmistetakaan tehtaassa.

Syöttiporsas on jo kolme kuukautta ennen joulua pantu syöttökarsinaan ja runsaasti ravittu maidolla ja nuorella kokkelilla. Tätä possua pidetäänkin erityisen hyvänä, käytetään jopa saunassa, vihdotaan ja suovalla pestään.

Makkarukset eli karkeat ryynimäiset ruisjauhot pitää olla jo valmiina ennen porsaan teurastusta. Myös sian veri ja rasva pitää ottaa talteen. Näistä aineksista ja kaljasta valmistetaan herkulliset makkarat. Syysteurastus on suuri juhla; nyt kaikkialla syödään tappaiskeittoa, rasvasta tiriseviä makkaroita ja veriruokia!

Vain hevosta ei kunnon kristitty teurasta itse. Sitä varten haetaan rakkari eli klovari, joita joka pitäjässä yleensä suvaitaan vain tätä tarkoitusta varten yksi. Tämä saastainen henkilö ei saa kirkossa istua samassa penkissä muiden kanssa, eikä syödä samassa ruokapöydässä. Rakkari tappaa hevosen ja hautaa sen lihat mahdollisimman pian maahan.

Leave a Reply


Bad Behavior has blocked 20 access attempts in the last 7 days.